Çerkezköy OSB’den ‘ucuz enerji ‘ talebi

Türkiye’nin en büyük OSB’leri arasında yer alan Çerkezköy OSB’de fabrikalar uluslararası rekabette öne çıkmak için yüksek enerji maliyeti sorununa çözüm bulunmasını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET HANİFİ GÜLEL - TEKİRDAĞ

Türkiye’nin elektrik ve doğalgaz üretiminin yüzde birini tüketen Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar, yüksek enerji maliyetlerinden şikayetçi. İş çevreleri, doğalgaz maliyetlerinin uluslararası rekabette fabrikaları zorladığını belirterek, enerji fiyatlarının düşürülmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşılması gibi çözüm önerilerini dile getiriyor. Güneş ve rüzgar enerjisinin yeterli oylayabileceğini vurgulayan iş çevreleri çevreye 0 emisyon veren filtrelerle enherji üretiminde kömür alternatifinin de devreye girebileceğini vurguluyor. 

Çerkezköy OSB’nin sorunları DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat ve DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’un moderatörlüğünü yaptığı yuvarlak masa toplantısında ele alındı. Toplantıda OSB’nin ara eleman sorunua çözüm bulunması, mavi yakalıları Çerkezköy’de tutacak cazip ortamın yaratılması gibi talepler de öne çıktı. Sanayicinin emlak, enerji fonu, belediye gibi bir çok kalemdeki artan vergi yüküne de dikkat çekildi. İş çevreleri hızlı tren bağlantısının kurulması durumunda OSB’nin ulaşım sorunlarının da hafifleyeceğini ifade etti. 

Sözdinler: Enerjide tamamen kamu fiyatlarına bağlıyız 

Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, halen OSB’de 242 fabrikanın üretim yaptığını belirterek, “60 binin üstünde çalışan bulunuyor. Bunun yaklaşık 10 bini beyaz yakalı. Elektrik ve doğalgazda Türkiye tüketiminin yaklaşık yüzde 1’ini tüketiyoruz. İSO İlk 500’de ise 20 firmamız yer alıyor. İlk bin ihracatçı firma arasında bu yıl 32 firmamız bulunuyor. 3 milyar dolar civarında ihracat ve 20 milyar dolar da ciromuz var. Şu an bize en çok gelen şikayet enerji maliyetlerin yüksek olması. 

Sanayiciler enerji maliyetlerini düşürmek istiyor çünkü hammaddelerinin en büyük kısmını enerji oluşturuyor. Elektrik enerjisini satın almak zorundayız. Kendi üretimimiz var ama yetmiyor. 

Doğalgazın şu an bize maliyeti biraz pahalı. Doğalgaz santrallerden ziyade kendi kaynaklarımızla ve enilenebilir enerjiye ya da kömüre yönelmemiz gerekiyor. Sanayicilerimiz arasında kömür kazanı olup da buhar üreten sanayi dalarımız var. Sıfır emisyonla elektro filtrelerle çevreye hiç bir zarar vermeyen tesisler bulunuyor. Rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışmalar yaptık. Bu ölçümler 8 metre/saniyenin altında olduğu için verimli değil. Güneş enerjisi ile ilgili çalışıyoruz. İthal kömüre gerek yok 4 bin kaloriye yakın kömürümüz bulunuyor. Bizim maliyetlerimiz enerjide düşmüyor. Tamamen kamu fiyatlarına bağlıyız” açıklamasını yaptı. 

Özdoğan: Sanayicinin üstündeki vergiler kaldırılmalı 

Çerkezköy OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, yerinden yönetim yasasının çıkmasıyla Türkiye’deki OSB’lerin hızlı bir şekilde gelişmeye başladığını vurgulayarak, “Çerkezköy OSB de bunlardan biri. Özel sektörün oluşturduğu sanayi bölgeleri hızlı büyüyor ama arka planda kamunun da buna destek olması gerekiyor. Sanayicinin üstünden emlak vergisi gibi yükleri almak gerekiyor. Bunun yanında enerji fonu, belediye tüketim vergisi gibi yükler de bulunuyor. OSB’lere ve sanayiye sektörel teşviklere daha önem verilmesi gerekiyor. Bize okul, su getirme ve itfaiye gibi çalışmalarda devletin destekte bulunması lazım. Su getirmek bile DSİ onayından geçiyor. Projeyi 2.5 yılda ancak bitirdik. Bu projenin maliyeti 60 milyon TL ve parasını biz veriyoruz. Sanayici kendi suyunu garanti altına alsın diye oluşturacağımız barajın kapasitesi yılık 20 milyon metreküp su barındıracak. Amacımız Trakya’daki denize giden suları toplayıp sanayide kullanmak” şeklinde konuştu. 

Yakuppur: Teknoloji ve akıllı bağlantılara yatırım yapılmalı 

Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur, OSB’de kalifiye işçi eksikliği bulunduğunu vurgulayarak, “Bölgede ve etrafımızda akıllı tekstil ve nano finish gibi teknolojilerin fuar veya tanıtımı bulunmuyor. Yeni gelişmeleri takip edecek ve bize gösterecek bir olanak yok. Teknolojiyi çok iyi takip etme ve akıllı nano finish yöntemlerini hayata taşıma konusunda yeteri kadar bilgilenemiyoruz. Bu eksiklikleri gidermek için teknoloji ve akıllı bağlantılara daha çok yatırım yapılması gerekiyor. Bu konuda toplantı ve fuarların yapılmaması büyük bir eksiklik” dedi.

Firmalar yenilenebilir enerjiye önem verilmesini istiyor

►Dinsel: Meslek okullarının açılması gerekiyor

Veston Beyaz Eşya Ortağı Koray Dinsel: En büyük problem vasıfsız işçi bulamamak. Çerkezköy göç alan bir bölge buna rağmen buradaki üretime gerekli işgücü katkısı sağlanamıyor. Enerji maliyetleri kadar üretimi sağlamak için gerekli işçinin azlığı da bir sorun. Çok fazla işçi giriş çıkışı oluyor. Birçok fabrikanın olması işçi adına alternatif oluşturuyor. Tekstil, ilaç sektörü, beyaz eşya gibi sektörlerin bölgede olması nedeniyle işçi sirkülasyonu hızlı bir şekilde oluşuyor. İşçilere yönelik meslek okullarının açılması gerekiyor. Bu konuda devlet ve özel sektör destek vermeli.

►Temiroğlu: Kömürün külünü artık özel şirketler atıyor 

Özen Mensucat Genel Müdürü Dr. Ahmet Temiroğlu: Enerji şu anda çok pahalı. Trakya’da zengin bir kömür yatağı bulunuyor. Bence devlet enerji politikasını ele alırken kömür konusunu da çok ciddiye almalı. Akışkan yataklı kazanlar çevreye emisyon konusunda zarar vermiyor. Kömürün bir dezavantajı yanma sonucu ortaya çıkan külün bertaraf edilmesinde karşılaşılan güçlükler. Daha önce kömürü getiren külünü de alıp götürüyordu. Fakat şimdi bu külü atmak için özel şirketlerin devreye girmesiyle ekstra harcamalar ortaya çıktı.Bölgeye 10 OSB daha kurulması planlanıyor. Trakya’ya fazla yüklenilmemeli. Çerkezköy, Karaağaç ve çevresi bundan daha fazla sanayi kaldırmaz. Bence Trakya’daki OSB’lerin sayısı bir ve ya ikiye indirilmeli. Geriye kalan tarım arazilerimize OSB kurarak sanayi ile kirletmemek gerekiyor. Sanayinin en büyük eksikliği bilgiyi üretmemek. Bizler tekstilci, makineci olarak gidip üniversitelerde laboratuar kurmalıyız. Bunu yapan üniversitelerde sanayiden kopuk oldukları için bir katma değer üretemiyorlar. Doktorasını, mastırını yapan kişileri sanayi ile kaynaştırıp bilgi üretmeliyiz. 

►Yamaç: En çok ara malzeme bulmada sıkıntı çekiyoruz

BHS Direktörü Muharrem Yamaç: Türkiye yenilenebilir enerjiye önem vermeli. Bu konuda devlet desteğine ihtiyaç var. Almanya’da yenilenebilir enerjiyi yaygın ama devlet teşvik veriyor. Sektörel olarak en çok ara malzeme bulmada çok sıkıntı çekiyoruz. Türkiye’nin hemen hemen hiç bir ara malzemesi yok. Tek aldığımız ambalaj yapmak için ağaç var. Ara eleman ve eğitim konusu Türkiye’nin en büyük sorunları. Her tarafta sanat liseleri açtık ama içi boş durumda. Ara eleman yetiştirmek için sanayi ile iç içe olması lazım. Üniversite laboratuvarında alınan malzemeleri kullanacak yetişmiş eleman bulunmuyor. İnovasyon ve Ar-Ge’ye önem verip ara eleman yetiştirmeliyiz. 

►Darcan: Kimya ve boya sektöründe ÖTV sorunu var

 Boytek şirket ortağı Bülent Darcan: Kimya sektöründe yerli hammadde yüzde 25 civarında. Geri kalan yüzde 75 yurtdışından alıyoruz. Yaptığımız üretimin yaklaşık yüzde 40’nı yurtdışına satıyoruz. Yine bu durumda eksideyiz. Etilen ve propilen gibi maddelerin üretimi son derece yetersiz. Bu devlet desteğiyle çözülmesi gereken bir konu. Birazda sanayiciyi cesaretlendirmek gerekir. Temel kimyasallarla gelişmedikçe sektör olarak ileri gidemeyiz. Kimya ve boya sektöründe ÖTV sorunu var. Dünyadaki fiyatların iki katına solvent alıyor boyacılar.

►Koca: Gümrük rekabet konusunda bizi zorluyor

Trelleborg Otomotiv Genel Müdürü Zübeyir Koca: Uluslararası şirketiz. Ana otomotiv üreticilerine parça temin ediyoruz. Bizi en çok zorlayan problem gümrük. Bu durum bizi uluslararası rekabette bir adım geriye atıyor. Sırf bu yüzden Romanya ve Polonya gibi ülkelerde iş kaybediyoruz. Emisyon, hava kirliliği gibi konuların çözümünü şirketler kendi içinde çözümler üretmeye çalışıyor. Bunların bazıları üniversitelerle çalışıyor. Bu problem ortak olduğuna göre merkezi bir yerden çözüm çalışmaları yürütülmesi daha yararlı olur. 

►Uysal: İlçenin beyaz ve mavi yakalılar için cazibesi yok

 Deva Holding Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Uysal: Çerkezköy’e dışarıdan bakıldığında insanlar için bir cazibe merkezi değil. Beyaz ve mavi yakalı insanları yaşamaya yönlendirecek bir cazibesi yok. Bu durum dışarıdan işçi getirip çalıştırmamıza neden oluyor. Bakıyorsunuz akşam iş çıkışında 10 servisten fazla İstanbul’la gidiyor. Bu da bir maliyet oluşturuyor. Hep kalifiye eleman bulamamaktan yakınırız. Kalifiye elaman da hayatıyla ilgili ücret, sosyal hayat gibi bir şeyler bekliyor. Enerji konusunda ise hammadde üretme kabiliyetine sahibiz. Enerji maliyetleri ile rekabet edemez haldeyiz. 

►Buyruk: Hızlı trenle birlikte bölge daha da gelişecek 

Buyruk Tekstil ortağı Saim Buyruk: Yaklaşık 15 yıldır Çerkezköy OSB’de faaliyet gösteriyoruz. İkitelli ve Hadımköy gibi yerlerin ikinci bir adresi olarak bizim bölge yer alıyor. Otomotiv alanında Tekirdağ’ı geleceğin yeri olarak görüyoruz. Bölgede bir altyapı yoklaması bulunuyor. En büyük sorunumuz hızlı treni buraya getirebilirsek bölge kalkınması ve gelişimi için daha faydalı olacak. Bursa gibi OSB’ler de artık yer kalmadı ve bundan dolayı bizim bölgede böyle bir potansiyelin var olduğunu görüyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir