BDDK’dan kolaylaştırıcı ve kayıt artırıcı finansal adım

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

BDDK Finansal Erişim Projesini hayata geçirerek, halen 11 bin banka şubesinde ve ATM’lerinde yapılabilen para çekme, para ve fatura yatırma işlemlerinin PTT merkezleri, süpermarketler, akkaryakıt istasyonlarında yapılmasının önünü açarak,100 bini aşkın noktaya yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. 

1980’li yıllarda İsveç radyosuna çalışırken parasal işlemlerimin İsveç Posta Kurumunun, Post Banken’i tarafından yapıldığını öğrendiğimde şaşırmıştım. O zaman benim zihnimde  Posta teşkilatının yaptığı işlemler, mektup, telgraf ve telefonla sınırlıydı. Zaman içinde bizde de posta kurumunun görev alanı genişledi. 

Şimdi, Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberinden BDDK’nın finansal erişimi artırmak için, Finansal Erişim Projesi üzerinde bir çalışma yaptığını öğreniyoruz. Yurt dışında Şili, Arjantin, Meksika, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkelerde uygulanan sistemlerin benzerinin, uygulaması için araştırıldığı belirtiliyor. Bu uygulamanın başlaması ile en ücra köşelere kadar yayılmış, PTT binaları, akaryakıt istasyonları, GSM şirketleri ve süpermarketlerde para çekme ve ödeme yapma, fatura ödemeleri  gibi işlemlerin yapılabilmesi örneğinin, bizim ülkemizde de uygulanmaya başlanmasını sağlayacak. 
Doğal olarak bu konudaki düzenlemenin hayata geçmesi ile, vatandaşlar daha yaygın bir alanda, kendilerine daha yakın, kısa mesafede ulaşabilecekleri adreslerde finansal işlem yapma kolaylığını elde edebilecekler. Bu yönde gelen kolaylıkla bir fayda sağlanacak. Özellikle işlemlerin kırsal kesimde yapılabilecek olması kısa sürede yaygınlaşmasını da beraberinde getirebilecektir.
Bunun gündeme getireceği ikinci önemli fayda, kayıtlı işlemlerin artması, kayıtdışılığın azalması olacaktır... 

Bu uygulamanın başlaması ile doğrudan banka şubelerinden ve banka ATM’lerinden yapılan para çekme, ödeme yapma işlemlerinden bir bölümü bu yeni yapıda görevlenecek kurumlara aktarılacaktır. Bu işlemlerden komisyon alınmayacak olması da bu işlemlerin bankalardan bu kurumlara geçmesini özendirici bir sonuç getirecektir.

Haberde 11 bin banka şubesinde yapılabilen bazı finansal işlemlerin 100 bini aşkın noktaya yayılacağı hesaplanıyor. Ayrıca, 2012 yılı Ocak ayından bu yana hayata geçen Post Para uygulaması ile bazı süpermarketler ve marketlerde sadece para çekme işleminin yapılmakta olduğu bilgisine de haberde yer veriliyor. 

BDDK’nın hazırlamakta olduğu düzenleme hem finansal işlem alanında kolaylık getirecek, hem de kayıtlı işlem sayısını artıracak olması nedeniyle önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Yavuz Baydar’a ödül

Gezi Parkı olayları sırasında Sabah Gazetesinde yayınlanmayan yazıları nedeniyle Yavuz Baydar, Snowdon belgelerini yayınlayan İngiliz The Guardian gazetesi ve Alman Der Spiegel dergisiyle birlikte Avrupa Basını “Mükemmellik”  dülünü paylaştı. Bağımsız gazeteci tutumu nedeaniyle aldığı ödülden dolayı dostum Yavuz Baydar’ı kutlarım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar