'Darbe girişimine ilişkin sözlerim yanlış anlaşıldı'

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişimine ilişkin sözlerinin "yanlış anlaşıldığını" savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dünkü konuşmasında tepki gösterdiği ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, yazılı açıklama yaparak yanlış anlaşıldığını öne sürdü.

Votel, "Türkiye’deki başarısız olmuş darbe girişimiyle herhangi bir alakam olduğuna yönelik haberler talihsiz ve kesinlikle doğru değil." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin uzun yıllardır "olağanüstü ve önemli bir partner" olduğuna dikkati çeken Votel, açıklamasında "Türkiye’nin sürdürdüğü işbirliğinden memnuniyet duyuyoruz ve IŞİD ile mücadeleye yönelik ortaklığımızın devamını umuyoruz." ifadesine yer verdi.

Votel'in dünkü sözleri

CENTCOM Komutanı General Votel, Colorado eyaletinde önceki gün katıldığı Aspen Güvenlik Formu’nda 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tepki çeken açıklamalarda bulunmuştu. Darbe girişimin ardından Türk ordusundaki işbirliği içinde bulundukları birçok askeri yetkilinin tutuklandığını vurgulayan Votel, “Bunun Türkiye ile mükemmel olan işbirliği ve birlikteliğin seviyesini etkilemesinden kaygı duyuyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın sözleri

Votel'ın sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tepki göstermişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığını ziyaret eden Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Amerika'da aynı zamanda önemli bir makamda olan general veya amiral kalkıyor, 'İrtibat halinde, görüşme halinde olduğumuz üst düzey komuta kademesinde olanlardan içeri alınanların olduğunu görüyorum, duyuyorum'. Bunu söylüyor. İnsan biraz sıkılır, bunun kararını vermek senin haddine mi? Sen kimsin? Bir defa haddini bileceksin, kendini bileceksin. Sen benim ülkemdeki yapılan bir darbe girişimine yönelik kalkıp, bu darbe girişimini püskürten bu devlete demokrasi adına teşekkür edeceğine tam aksine darbecilerin yanında yer alıyorsun. Zaten darbeci senin ülkende. Darbeciyi senin ülkende zaten besliyorsunuz. Benim milletimi asla inandıramazsınız, milletim şu anda bu tezgahın içinde olanları da biliyor ve bu tür açıklamalar bu işin arkasında kimlerin olduğunu, üst aklın kimler olduğunu da gayet iyi biliyor ve bu açıklamalarla da kendinizi açığa çıkarıyorsunuz, açığa veriyorsunuz. Türkiye bu oyunlara gelmeyecek."