Diyarbakır'dan partilere duyarlılık çağrısı

Diyarbakır'daki iş çevreleri, yaklaşan 7 Haziran genel seçimleri nedeniyle barış süreci, demokrasi ve halkların birlikte yaşamına hizmet etmeyen gerilim siyasetinden uzak durulması çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHİR SOLMAZ / DİYARBAKIR

Diyarbakır’da aralarında Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bulunduğu 17 iş odaklı sivil toplum kuruluşu ve meslek odası tarafından seçim sürecine ve yaşanan olaylara ilişkin ortak basın açıklaması yapıldı. 

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) yapılan açıklamayı, sivil toplum kuruluşları adına Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celalettin Birtane okudu. Birtane, Türkiye’de son 3 yılda yaşanan barış ve huzur ortamının, 7 Haziran genel seçimlerine girilen son dönemde, yerini gerilim siyasetine bıraktığını belirterek, seçim öncesi geliştirilen mezhepsel ve etnik ayrıştırıcı dilin, 7 Haziran genel seçimini kazananı olmayan bir seçime dönüştürme tehlikesine sebep olduğunu vurguladı. Son dönemlerde ülke genelinde siyasi parti bürolarına yönelik yapılan fiili saldırıların temel amacının gerilimi tırmandırarak, ayrıştırmayı güçlendirmek olduğuna dikkat çeken Birtane, iş çevreleri olarak bu durumu şiddetle kınadıklarını dile getirdi. 

Devlet ve hükümet saldırıların önüne geçmeli 

Özellikle faillerin yakalanması konusunda takınılan pasif tavrın gelecekte daha büyük olayların yaşanmasına zemin oluşturacağı endişesini taşıdıklarına işaret eden Birtane, şunları kaydetti: “Bu durum başta iş çevreleri olmak üzere toplumun önemli kesimlerinde endişe yaratmıştır. Bu bağlamda devletten ve hükümetten beklentimiz, saldırıların önüne geçerek, seçimlerin demokratik bir ortamda yapılmasını, seçim güvenliğine yönelik alınması gereken tüm tedbirlerin alınmasını sağlamak ve seçim günü sandıkların güvenliğini sağlayarak en demokratik şekilde seçimin sonuçlandırılmasıdır. Demokratik ortamda yapılacak seçim ve sonrasında oluşacak siyasi yapıya da tüm kesimlerin saygı göstermesi ve bu çerçevede tutum alması bizlerce en doğru yaklaşım olarak görülmektedir. 7 Haziran seçimlerini ülkenin ayrıştırıcı bir miladı olmaktan çıkararak, Türkiye’nin kazanacağı demokratik bir sürece dönüştürmek başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere, hükümet ve muhalefet partilerine düşen en önemli görevdir.”

Tüm siyasi aktörler sorumluluk almalı

Diyarbakır iş çevreleri olarak, barış süreci, demokrasi ve halkların birlikte yaşamına hizmet etmeyen gerilim siyasetinden uzak durulması ve daha fazla gecikmeden tüm siyasi aktörleri sağduyulu davranarak, sorumluluk almaya davet etiklerini kaydeden Birtane, “7 Haziran seçimi Türkiye’nin ve barışın kazanacağı bir seçim olsun. Hala bunu başarabiliriz” diye konuştu. TümDiyarbakır iş çevreleri olarak, barış süreci, demokrasi ve halkların birlikte yaşamına hizmet etmeyen gerilim siyasetinden uzak durulması ve daha fazla gecikmeden tüm siyasi aktörleri sağduyulu davranarak, sorumluluk almaya davet etiklerini kaydeden Birtane, “7 Haziran seçimi Türkiye’nin ve barışın kazanacağı bir seçim olsun. Hala bunu başarabiliriz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir