Dolarda tansiyon düştü

Dün 2,97 sınırından dönen dolar kuru, bu sabah 2,94 seviyelerinde güne başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün başlayan Cerablus operasyonunun ilk etapta jeopolitik riskleri artırmasıyla yükselen dolar/TL'de harekatın uluslararası koalisyon güçleri ile ortak ve ABD destekli yapılması tansiyonu tekrar düşürürken, piyasalar bölgedeki gelişmeler ile bugün başlayacak olan Jackson Hole toplantılarını izleyecek.

Dün harekatın ardından 2.9689'a kadar yükselen, akşam saatlerinde 2.9485/2.9490 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9441/2.9459 seviyesinde güne başladı. Açılış sonrasında düşüşünü sürdüren dolar, öğle saatlerinde 2,9366 TL'ye kadar indi. Kurda işlemler saat 12:48 itibariyle 2,94 seviyesinin hemen altında gerçekleşiyor. 

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde geniş toprakları kontrol altında tutan IŞİD örgütünü Suriye sınırından temizlemek ve YPG'nin ilerleyişini önlemek için sınır çizgisine birkaç yüz metre ötedeki Cerablus kentine yönelik dün sabah askeri operasyon başlatırken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bazı köyleri ele geçirdi.

Dün Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cerablus operasyonu sırasında Türk askerlerini havadan koruduklarını söyledi.

ABD'li bir yetkili de ABD ordusunun insanlı ve insansız hava araçları kullanarak dün Cerablus'ta İD'ye yönelik sekiz hava saldırısı gerçekleştirdiğini ve Türk güçleri ve Suriyeli isyancıların operasyonunu desteklediğini açıkladı. 

Biden ayrıca, Suriye Demokratik Güçleri'ne, Menbiç kentinin kontrolünü sağladıktan sonra Türkiye'nin de talepleri doğrultusunda tekrar Fırat nehrinin doğusuna dönmemeleri halinde ABD'den destek alamayacaklarını ilettiğini söyledi.

Türkiye IŞİD ile mücadele kapsamında Fırat'ın batısına geçen Suriyeli Kürtlerin başlıca silahlı gücü olan YPG'nin operasyonların tamamlanması ardından tekrar Fırat'ın batısına geçmesini istiyor.

Bankacılar operasyonda ABD'nin açık desteğinin olması ve koalisyon ile ortak hareket edilmesinin piyasaları rahatlattığını, Biden'in ziyaretinde yapılan açıklamaların tonu ve içeriğinin de oldukça olumlu karşılandığına dikkat çekiyor.