EPDK 'RES' başvurularını inceledi, 53 şirketi reddetti

Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretimi (RES) için yapılan ön lisans başvurularını incelemeyi tamamlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 59 başvuruyu reddetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EPDK, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından 2018 sonuna kadar belirlenen 3 bin megavatlık kapasitenin tamamı için yapılan ve kapasite büyüklüğü 42 bin megavata yaklaşan bin 99 RES ön lisans başvurusunun incelenme süreci tamamladı. Başvuruların 59'u reddedilirken, 10'u başvuru sahipleri tarafından geri çekildi. 

Kalan bin 30 başvuru ise kişisel hak itirazlarının incelenmesinin ardından teknik değerlendirme için Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüne (YEGM) gönderilecek. YEGM tarafından mevzuata uygun bulunan başvurular, bağlantı görüşünün oluşturulması için TEİAŞ ve ilgili dağıtım şirketine yönlendirilecek.  

EPDK kaynakları, bin 30 başvurunun tamamına yakınının YEGM'e gönderileceğini ancak değerlendirme sonrasında elenen ön lisans sayısının artabileceğini bildirdi.  

EPDK, şirketlerin RES ön lisans başvurularını geçen nisan ayında almıştı.  

TEİAŞ verilerine göre 31 Temmuz 2015 itibarıyla Türkiye'nin toplam kurulu gücü yaklaşık 72 bin megavat. Bu kapasitenin yüzde 5,6'sına karşılık gelen 4 bin megavatı 101 adet rüzgar enerjisi santralinden elde ediliyor.