EPDK'dan ilave para haberlerine yalanlama

EPDK'dan yapılan açıklamada, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin mücbir sebep sayıldığı ve bu nedenle elektrik faturaları üzerinden abonelerden ilave para toplanacağı haberlerine yalanlama geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK), Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin hedef kayıp oranında yapılan revizyonun, elektrik fiyatlarında artışa yol açacak büyüklükte olmadığı, bu konuda çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. 

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin mücbir sebep sayıldığı ve bu nedenle elektrik faturaları üzerinden abonelerden ilave para toplanacağı şeklinde haberler yer aldığı belirtildi. Söz konusu haberin Toroslar dağıtım şirketi tarafından Kuruma yapılan mücbir sebep kapsamında hedef kayıp oranının revize edilmesine yönelik talebi kapsamında alınan Kurul kararı ile ilgili olduğunun anlaşıldığını ifade edilen açıklamada, şirketin EPDK'ya 2013'ten itibaren birçok başvuruda bulunduğu kaydedildi.  

Bu başvurularda bölgede oluşan şartlar çerçevesinde hedef kayıp oranının yakalanmasının mümkün olmadığı, her türlü tedbir alınmasına rağmen istenen hedefin yakalanamadığının ifade edildiğine işaret edilen açıklamada, mücbir sebep hali kapsamında hedef kayıp oranının revize edilmesinin talep edildiği bildirildi.  

Konu hakkında gerekli tüm inceleme ve çalışmalarının yürütüldüğü ve şirketin yaşadığı durumun bir mücbir sebep hali olduğu tespitiyle hedef oranın revizesi yapıldığına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Kaldı ki Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 8 Mart 2012 tarihinde ilgili bölgede yer alan vergi mükellefleri için VUK-52/2012-2/Mücbir Sebep-1 sayılı kararın alındığı da bilinmektedir. 

Alınan karar kapsamında Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin hedef kayıp oranında iddia edildiğinin aksine yüzde 1'in altında düzeltme yapılması uygun görülmüştür. Söz konusu revizyon elektrik fiyatlarında artışa yol açacak büyüklükte olmayıp, bu konuda çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Dolayısıyla ülkemizde uygulanan ulusal tarifelere etkisi binde mertebesinde kalan bu maliyet artışının elektrik fiyatlarında yüzde 10'a varan artışlara yol açacağına yönelik haberler doğru değildir. Mevzuat gereği yüzde 1'i bulmayan maliyet değişikliklerinin nihai fiyata yansıtılması söz konusu değildir."