Erdemir’in yatırımları satış yelpazesini terse çevirecek

Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, 2015 için temkinli bir büyüme politikası izlediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ece-ceyhun-015.png

Erdemir Grubu bu yılın ilk çeyreğinde 137 milyon dolar (337.5 milyon TL) net kar, 1.2 milyar dolar net satış gelir açıkladı. Erdemir Grubu, üretim miktarını bu yılın sonunda 8.4 milyon tona çıkartmayı planlıyor. Erdemir'de hedef ise 3-5 yıllık dönemde yatırımlarla satış yelpazesini yeniden dizayn etmek. 

Yılın ilk çeyrek bilançosunu DÜNYA’ya değerlendiren Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, sadece bu yıl 479 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını, Ar-Ge’yi kurduklarını ayrıca ilave 120 milyon dolara mal olacak,2 yılda tamamlanacak ve galvaniz tesislerinin kapasitesini 2’ye katlayacak yatırım için düğmeye bastıklarını anlattı. Pandır, 2019 sonuna kadar yaklaşık 1 milyar dolar daha yatırım yapmayı da planladıklarını belirtti. Kapasite kullanım oranlarının düştüğü mevcut küresel pazar ortamında yeni yatırımlardan çok, katma değerli ürünlerde yapılacak yatırımların fark yaratacağını belirten Ali Pandır, önümüzdeki dönemde Ar-Ge Merkezi başta olmak üzere yeni galvaniz tesisi ve İsdemir’de sıcak haddehaneyi geliştirecek yatırımlar yapacaklarını söyledi. Satışlarda otomotiv, beyaz eşya ve projeli işlerin payının artacağını belirten Ali Pandır, “Böylece Erdemir Grubu fiyat hassasiyeti düşük ve satış programını daha da kuvvetlendirdiği bir kompozisyona ulaşacak” dedi. 

Projeli işlerin payı yüzde 9’a çıktı 

Ali Pandır, “İlk çeyrekte geçen yıla göre otomotiv ve yan sanayiine olan satışları artırdık. Otomotiv ana ve yan sanayinin yassı yurt içi satışlarımızda geçen senenin aynı döneminde yüzde 9 payımız, yüzde 10’a çıktı. Beyaz eşyanın payı yüzde 5. Bu resim Türkiye ekonomisini de gösteriyor. GSMH’nın içinde sanayinin de payı yüzde 15’tir. Geçen seneye göre yassı yurtiçi satışlarımızda projeli işlerin payı arttı. Artık yüzde 6’ları değil yüzde 9’ları konuşuyoruz. Muazzam alt yapı yatırımları yapılıyor. İSKİ, ASKİ ve büyük otoyollarda yatırımlarda bizim borularımız kullanıyor. Projeli işlerde konsantrasyonumuzu artıracağız. Bugün bizim yassı yurtiçi satışlarımızın yüzde 62’lik bölümünü boru-profil sanayi ve haddecilerle, dağıtıcılara yaptığımız satışlar oluşturuyor. Bu sektörlerin bir özelliği fiyata hassas olmaları. Çünkü maliyetlerinin yüzde 95’ini bizden aldıkları sacın fiyatı oluşturuyor. Ama otomotiv veya beyaz eşyada beklemenin bir limiti var. Üretim devam edecek dolayısıyla bir hafta fiyat ne olacak diye beklese bile alım kararını bir yerde veriyor. Fiyat hassasiyeti olan yerlerde Çin’den Rusya’ya hatta Avrupalı üreticilere kadar rakipleriniz de çok. Önümüzdeki dönemde yapacağımız yatırımlarla katma değerli ürünlerin üretilmesi kapasite kullanım oranlarına pozitif etki sağlamakla birlikte üretilemeyen fakat pazarın ihtiyacı olan ürünlerin ithal edilmesi yerine ülke içinde üretilmesine imkan sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı. Ayrıca otomotiv ve beyaz eşya sektörüne olan satış payını artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

Galvaniz yatırımı otomotive satışı artıracak 

Ali Pandır’ın anlattığı, bu denge değişimini aslında Erdemir’in daha kabiliyetli ürün gamına geçiş süreci olacak. Ar-Ge’yi 50 kişilik ekiple kurduklarını anlatan ve aynı ortamda ürün demeleri yapabilecekleri simülatörlerinde bu yıl geleceğini söyleyen Ali Pandır, İsdemir’de de sıcak haddehaneyi geliştireceklerini açıkladı. Böylece İsdemir’de 1 mm sıcak sac ve TANAP’tan sonra konuşulan Türk Akımı içinde gaz borularına özel yapılacak sıcak sac kapasiteleri artmış olacak. Pandır’ı esas heyecanlandıran yatırım ise galvaniz tesisi. Japon teknolojisi ile üretim yapan ama Avrupalı otomobil ve hafif ticari araçlara sac üreten bu tesis 2 yıl sürecek ve 120 milyon dolara mal olabilecek bir yatırımla büyüyecek. Yanihali hazırda 300 bin ton kapasiteye sahip bu tesis 650 bin tona çıkacak. Pandır, yatırım hakkında bilgi verirken “Kapasiteyi artırıcı ama esas daha karlı ürüne doğru bir geçiş yatırımı” ifadesini kullanırken “Biz tesis diyoruz ama aslında başlı başına bir fabrika kuruyoruz” dedi. Pandır şöyle devam etti: “Otomotiv sanayinin istediği, şu anda da ürettiğimiz ama üretimini artıramadığımız galvanizli sac yapacağız. Mevcut tesisimizle Türkiye’deki tüketimin yüzde 35’ini karşılayabiliyoruz. Yatırımın ardından bu oranı yüzde 50’nin üzerine çıkartacağız. Otomotiv sektöründe de işler iyi gidiyor. Bizim bu kapasiteye acilen ihtiyacımız olduğunu görüyoruz.” Galvaniz tesisinin devreye girmesiyle sektör ve Erdemir Grubu için neyin değişeceğini ise Pandır şöyle anlattı: “Mevcut galvaniz tesisimiz Japon teknolojisiyle yapılmış bir tesis. Japonlarla Avrupalılar arasında da süreç farkı var. Biz şu anda Japon galvanizi için kurulan bir tesiste Avrupalı modeller için galvaniz üretiyoruz. Bu tesisin kapasitesini de yavaşlatıyor. Yeni tesis Avrupalı modellerin galvanizine göre yapılıyor. Böylece yeni tesiste Avrupa teknolojisine göre sektöre üretim yapabilir hale gelirken, mevcut tesisle de Japon arabalarına yönelik çalışabileceğiz. Böylece sektörün ihtiyacı olan ürünü karşılayarak otomotiv tarafında ağırlığımızı artırabileceğiz.” 

Pazarı daralan ülke Türkiye’ye akın etti 

Çin’in ekonomisini yavaşlatması ve Ukrayna’daki krizin durulması, Türkiye’nin Avrupa’ya ve bölgesine göre görece daha yüksek bir büyüme performansı sergilemesi ise iç piyasaya, Rus, Çin, Avrupa, Ukrayna ve Güney Koreli üreticilerin akınını başlatmış. Pandır, ilk 2 aylık ithalat istatistiklerinde Çin’den yoğun bir giriş gözüktüğünü ama orada sipariş ile teslimat arasında oluşan zaman farkı olduğuna işaret etti ve şöyle konuştu: “Çin’den yapılan ilk çeyrek ithalatı da 2 ay önceden alınan siparişler. Şu anda geçen sene olduğu gibi yoğun bir kontrat ve sipariş trafiği olduğunu zannetmiyoruz. Bu arada hükümette Çin dahil aralarında Japonya ve Rusya’nın da olduğu bir çok ülkeye damping soruşturması açtı. Şimdi ithalatta öne çıkan ülke Güney Kore. Cari açık azaldı gibi gelse de çelik ve hurda büyük ithal kalemleri olarak görüldüğü sürece yeni önlemlerinde gelmeye devam etmesini bekliyoruz.”

Hammadde fiyatı yarı yarıya düştü, mamulde fiyat düşüşü daha sınırlı

Çin’in ekonomisini yavaşlatması ve Ukrayna’daki krizin durulması, Türkiye’nin Avrupa’ya ve bölgesine göre görece daha yüksek bir ekonomik büyüme performansı sergilemesi ise iç piyasaya, Rus, Çin, Avrupa, Ukrayna ve Güney Koreli üreticilerin akınını başlatmış. Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, ilk 2 aylık ithalat istatistiklerinde Çin’den yoğun bir giriş gözüktüğünü ama orada da bir sipariş ile teslimat arasında oluşan zaman farkı olduğuna işaret etti ve şöyle konuştu: “Çin’den yapılan ilk çeyrek ithalatı da 2 ay önceden alınan siparişler. Şu anda geçen sene olduğu gibi yoğun bir kontrat ve sipariş trafiği olduğunu zannetmiyoruz. Bu arada hükümette Çin dahil aralarında Japonya ve Rusya’nın da olduğu bir çok ülkeye damping soruşturması açtı. Şimdi ithalatta öne çıkan ülke Güney Kore. Güney Kore ile bir süre önce imzalanan serbest ticaret anlaşmasında demir çelik mamulleri zaten belli bir vadeyle sıfır vergiye düşecekti. Ama şimdi Güney Koreli üreticiler alaşımlı çelik getirmeye başladı. Şu anda cari açık azaldı gibi gelse de çelik ve hurda büyük ithal kalemleri olarak görüldüğü sürece yeni önlemlerinde gelmeye devam etmesini bekliyoruz.” Buarada Erdemir’de daha önce açıkladığı ABD’deki vergi probleminin hükümetler nezdindeki girişimlerle çözülmesini de bekliyor. 30 milyon doların üzerindeki devlet ihalelerinin ihracat sayılması ve DİR kapsamında ithalat yapılmasının da yerli malını teşvik etmek için alınan ‘yerli malı yüzde 15 pahalı bile olsa tercih edilecek’ kararının boşluğa düştüğüne değinen Pandır, “Türk boru üreticisi yine bir Türk şirketine iş yapıyor ama ihale 30 milyon doların üzerinde olduğu için dışarıdan gümrüksüz mal getiriyor ve ihracat sayılıyor. Önemli olan yerli malını korumak. Anlaşmalar yapılırken bunu baştan karara bağlamak lazım” dedi.

2015 FAVÖK marjı öngörüsü yüzde 16-18

Erdemir yılın ilk çeyreğinde 1.2 milyar dolar satış geliri, 249 milyon dolar FAVÖK ve 137 milyon dolar net dönem karı açıkladı. Erdemir’de sıvı çelik üretimi 2.1 milyon ton olurken bu rakam geçen yılın çok hafif altında kaldı. Pandır, sıvı çelik üretimindeki düşüşün bazı bakım programlarının yılın ilk çeyreğinde tamamlanması nedeniyle oluştuğunu kaydederken yıl sonu üretimin geçen senenin üzerinde olacağını da vurguladı. 2014’te 8.1 milyon ton üretim yapan Erdemir 2015’te 8.4 milyon ton üretim bütçeledi. Satışlarının tamamını da satan Erdemir’in hammadde ve mamul mal fiyat dalgalanmaları nedeniyle temkinli bir duruş sergilemesi de FAVÖK ve net kar marjı öngörülerinde kendisini gösteriyor. 2014 yılında yüzde 21.6 FAVÖK açıklayan şirket 2015 için bunu yüzde 16-18 aralığına çekerken 2014’te yüzde 13.9 olan net kar marjını ise yüzde 9-11 aralığı olarak belirledi. 833 milyon dolar nakdi, 154 milyon dolar net borcu olan Erdemir’de 2015 ilk çeyrek sonu itibariyle net varlıklar 4 milyar doları işaret ediyor.

Satış ve üretimde büyümeye devam

İlk çeyrekte 2.1 milyon tonluk sıvı çelik üretiminin daha çok yassı çeliğe dönüştüğü görülürken Pandır bunu yassı çeliği daha karlı görerek bu tarafa ağırlık vermeleri olarak açıkladı. Yıl içinde de satışların ağırlıklı olarak yassı çelikten tarafa olmasını öngörseler de Pandır, piyasa dinamikleri içinde her iki tarafa da istedikleri gibi kayabileceklerini bu esnekliğe sahip olduklarını vurguladı. Pandır, “Şu anda uzun ürün üretiminde geçen seneyle aynı üretimi gerçekleştirmeyi yassıda büyümeyi planlıyoruz. Yassı ve uzun mamul arasındaki denge değişebilir. Karlılığı nerede görürsek o tarafa daha fazla eğilebiliriz. Nihayetinde satış ve üretimde her sene büyüme devam edecek” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir