Esas, çerez markası Peyman’ı rafa koyup yeni şirket alacak

Esas Holding Gıda Başkanı Babür Çelebi, gıda sektöründe büyümek için yeni arayışlar içinde olduklarını açıkladı. Sektörde fiyatların rasyonel seviyelerde olduğunu belirten Çelebi, Peyman’ın satışına yönelik adımlar atacaklarının sinyalini verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ozlem-ermis-beyhan-011.png

Esas Holding, Pegasus ile anılıyor ancak 5 milyar TL ciroya yaklaşan grubun çok karlı işlerinden biri de gıda alanında. Gıda Grubu Başkanı Babür Çelebi, UN Roro ve Ayakkabı Dünyası’nı satın alarak büyüyen holdingde gıda alanında çerez markası Peyman’ın istedikleri seviyede büyüdüğünü vurguladı. Holdingde Şevket Sabancı’nın torunu Kazım Köseoğlu’nun başında olduğu gayrimenkul birimi de her ilde bir AVM hedefiyle hızla büyüyor. Çelebi’nin başında olduğu gıda alanında ise son birkaç yılda yeni bir satın alma olmadı. Holding, peşinde olduğu bir fast food zincirini satın alamayınca gıda perakendeciliğinde olma hedefinden uzaklaşmış. “Çok ümitlenmiştik fakat olmayınca biraz beklemeye aldık bu işi” diyen Babür Çelebi, deterjan, kozmetik ve gıda sektöründe kendilerine çok teklif geldiğini ve bunların değerlendirildiğini söyledi. 

Esas Holding bir yatırım fonu mantığında çalışıyor, hedef potansiyeli olan şirketleri alıp büyütmek ve sonra ya satmak ya da halka arz etmek. Peki kuruyemiş ve atıştırmalık markası Peyman’da büyüme ne seviyede? Çelebi anlatıyor: “7 yıl önce satın aldık Peyman’ı ve bu sürede 6 kattan fazla büyüdü. Ciro 300 milyon TL’yi geçti. Karlılık da gayet iyi. Peyman çok kendine has bir alanda, sağlıklı atıştırmalıkta çok iyi bir yerde, dünya trendine uygun bir noktada.”

Rusya'ya da ihracat yapıyor Japonya'ya da, ama asıl fırsat... 

Peyman’ın yüzde 70 hissesi Eskişehirli kurucularda, yüzde 30’u ise Esas Holding’de. Bu hissenin satışı söz konusu mu? Bülent Çelebi şöyle yanıt verdi: “Bize her zaman ilgi olmuştur Peyman için. Fonlar ellerindeki markaları en fazla 7 yıl tutarlar biliyorsunuz ve bizim de o süremiz doldu. Şu anda net olan bir şey yok ama dünyada sağlıklı atıştırmalık çok tercih edilen bir alan olduğu için bu markaya hem fon yatırımcılarının hem stratejik yatırımcıların ilgisi olacağını düşünüyoruz. Çünkü daha gidecek çok yolu var. Sıcak baktığımız bir şey ama yarın mı olur 1 ay sonra mı, 1 yıl sonra mı onu göreveğiz.” 

Peyman’ın cirosunda ihracat henüz yüzde 10 seviyesinde. Babür Çelebi Rusya’ya da Japonya’ya da ihracat yapıldığını anlattı. Irak, Suriye kaybedilmiş pazarlar. Ancak Çelebi asıl büyümenin ihracatta değil inovasyonda olduğunu düşünüyor. Soslu ürünler, farklı karışımlar, yeni ihtiyaçlara yönelik boyutlarda paketler... 

AB’ye kırmızı et satmak için seçimden sonra harekete geçecek 

Peyman, Esas’ın portföyünden çıkarsa, bünyede sadece Esaslı Gıda ve Bonfrit kalacak. Bu gıdada önemli bir küçülme anlamına mı gelecek? “İşte onun için gıdada yeni yatırım yapmak üzere birçok şirkete bakıyoruz, görüşme halinde olduklarımız da var. Belki 3 ay sonra size daha çok ayrıntı veresilecek durumda olacağız” diyen Babür Çelebi, yatırım yapacakları alanı gıda ve kozmetik olarak açıklıyor. Bonfrit, ev dışı gıda alanında Marmara Bölgesi'ne odaklanmış. 

Peki Esas Holding bünyesinde et işleme faaliyeti yapan Esaslı Gıda’da işler nasıl? Gıda Grup Başkanı Babür Çelebi, şirketin her yıl yüzde 30 büyüdüğünü söyledi. Esaslı Gıda, AB’ye kırmızı et satışı yasağını aşabilmek için AB’den işlenmemiş et ithal edip bunu işleyip AB’ye satmak gibi bir proje geliştirmişti. Ancak düzenlemeler nedeniyle burada işler istenildiği hızda gitmemiş. Çelebi, “Çok yol alınamadı ama hala ajandamızda. Seçimlerden sonra yeniden hızlandıracağız o konuyu” dedi. Kırmızı et fiyatlarındaki artışa işaret eden Çelebi, kuş gribinin tavukçuluk sektöründe sıkıntı yaratabileceğini vurguladı. Tavuk ve et işleme proseslerinin ayrılmasının rekabet ortamını adilleştirme açısından çok doğru bir karar olduğunu anlatan Çelebi, “Kontrolleri de çok sıkı yaptılar. Hatta çok küçük miktarda bir sızma olsa bile ceza yazılınca çok büyük bir firma tavuk işleme işinden tamamen çıktı, biz dahil diğeri ise hatları ayrı bölmelerle tamamen ayırdı" dedi.

Son kullanma tarihine 1 ay kala ürünleri toplarız

“Kuruyemiş denildi mi akla Türkiye’de hep ayçekirdeği gelirdi. Hala da çok tüketiliyor. Ama biz sağlıklı atıştırmalık alanında çok güçlüyüz. Bahçeden serisi, açılıp kapanabilir paketlerde sağlıklı ürünler... Yeni birçok ürün çıkaracağız, hazırlıklarımız sürüyor. Bizim en önem verdiğimiz şey tazelik. Biz daha ürünün son kullanma tarihine 1 ay kala toplarız ürünlerimizi, endüstriye göndeririz. Peyman’ın başarılı olmasının nedeni de bu, aldığınızda hep taze. Halk açık pazardaki ürünlerin daha taze olduğunu düşünüyor. Oysa orda çuvallarda bekliyor ürün ve ısıtılıyor. Bizim tazeliğimizi ağzınıza attığınızda fark ediyorsunuz, bu çok fark ettirdi. Peyman bu sayede planlananın da üzerinde bir büyüme gösterdi.”

Kimsenin sokağa atacak parası yok

Gıda, üretimiyle perakendesi ile satın almalar açısından çok hareketli günler geçiriyor. Peki bu alanda duayen isimlerden biri olan Çelebi fiyatların bazen aşırı yükseldiğini düşünüyor mu? Çelebi hayır diyor ve burada yapılan hesabı anlatıyor: “İki tür hesap yapılır. Biri vergi, faiz ve amortisman öncesi kara göre... Karlıysa onu bir sayıyla çarparsınız, bazen 5 ile bazen 15 ile. Bu çarpan, işin potansiyeline göre belirlenir. Kâr yoksa, ciroyla bir hesap yapılır. Cironun yarısı ile 1.5’ine kadar bir rakam belirlenir. kar yoksa ve siz neden kar olmadığını görüp çözebileceğinizi düyünüyorsanız ciroya göre bir hesap yaparsınız. Hiç kimsenin sokağa atılacak parası yok, herkes çok ciddi hesap kitap yapar."

Bu konularda ilginizi çekebilir