Et ve süt fiyatlarına önlem

Et ve sütte fiyat dalgalanmalarının olumsuzluk etkilerini ortadan kaldırmak için piyasa düzenleme mekanizmaları oluşturulacak. Bakan Eker, Et Balık Kurumunun, et ve süt piyasalarını düzenleyen bir kuruma dönüştürüleceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et ve sütte fiyat dalgalanmalarındaki olumsuzluk etkilerini ortadan kaldırmak için piyasa düzenleme mekanizmaları oluşturulacağını belirterek, Et Balık Kurumunun et ve süt piyasalarını düzenleyen bir kuruma dönüştürülmesine yönelik kanun taslağı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayan Eker, süt ve et üretiminin hayvan sayısına bağlı olarak artış gösterdiğine işaret etti.

Eker, şöyle konuştu:

"Türkiye'de içinde 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı, 4 bin 300 iken yaklaşık 24 bine çıkmıştır. Bu Türkiye'de profesyonel çiftçilik ve hayvancılık yapıldığını göstermektedir. Önümüzdeki dönemde hayvancılıkla ilgili olarak verilecek destek daha da artacaktır. Damızlık etçi hayvancılığa daha fazla destek verilecek. Kırmızı et üretimindeki küçükbaş hayvan eti oranı artırılacak. GAP ve DAP'ta olduğu gibi hayvancılık yatırımları bölgesel olarak desteklenecek. Okul sütü projesi hayata geçirilecek. Bölgesel hayvancılık projeleri geliştirilecek."

Bakan Eker, et, süt ve yem fiyatlarıyla ilgili olarak piyasaların düzenlenmesi bakımından zaman zaman ithalat yapıldığını hatırlatarak, 16,3 olan dana karkas fiyatın 14,6 liraya düştüğünü ifade etti. Eker, "Et ve sütte fiyat dalgalanmalarındaki olumsuzluk etkilerini ortadan kaldırmak, ürün arzı ile çiftçi gelirlerinde istikrarın sağlanması amacıyla piyasa düzenleme mekanizmaları oluşturulacak. Bu kapsamda, Et Balık Kurumunun et ve süt piyasalarını düzenleyen bir kuruma dönüştürülmesine yönelik kanun taslağı çalışmaları devam etmektedir" dedi.

"100 liralık harcamanın 41 lirası destek olarak ödeniyor"

Pamuk üretiminde yüzde 20'lik artış beklendiğini ifade eden Eker, Türkiye'nin pamuk veriminde dünyada 3. sırada yer aldığını vurguladı. Eker, "Pamuk üreticisinin 100 liralık harcaması varsa, 41 lirası bizim tarafımızdan destek olarak ödeniyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir