ETA'nın siyasi lideri yakalandı

Egoitz Urritikoetxea, İspanya ve Fransız güvenlik güçlerinin ortaklaşa operasyonu ile ele geçirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın "önemli bir siyasi lideri" olarak gösterilen Egoitz Urritikoetxea'nın, Paris'te yakalandığı duyuruldu. 

İspanya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Paris'te yaklaşık 1 yıldır yaşadığı evde yakalanan Egoitz'in, ETA'nın tarihi liderlerinden ve eski Bask milletvekili Josu Urrutikoetxea Bengoetxea'nın oğlu olduğu bildirildi. 

İspanyol ve Fransız güvenlik güçlerinin ortaklaşa operasyonunda yakalanan Egoitz'in, 2007 ve 2010 yıllarında ETA örgütü ile bağlantılı bazı suçlardan dolayı İspanyol ve Fransız mahkemelerince hakkında çıkarılmış 4 yıllık hapis cezası bulunduğu belirtildi. 

Silahlı faaliyetleri bıraktılar

İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez ile Fransız meslektaşı Bernard Cazeneuve ETA örgütü üyesinin yakalanmasından dolayı güvenlik güçlerini tebrik etti.  

ETA'nın en çok aranan iki lideri Iratxe Sorzabal ve David Pla da 2 hafta önce düzenlenen operasyonda Fransa'nın güneyinde yakalanmıştı. 

Örgüt, Ekim 2011'de silahlı faaliyetlerini tamamen bıraktığını duyurmuştu.