Faiz, dolar ve gümüş

Üzeyir DOĞAN - Gedik Yatırım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erken seçim kararının alınması ile yükseliş eğilimine giren gösterge faiz, geçtiğimiz hafta pazartesi günü Çin’de başlayan ve bütün küreyi etkisi altına alan türbülansla birlikte Mart 2014 döneminden sonraki en yüksek seviyesi olan %11,32’yi gördü. Çin hükümetinin aldığı önlemler ve bu türbülansın Fed’in faiz artırımını geciktirebileceği algısı ile dengelenen piyasa koşulları, gösterge faizin de %10,92’ye kadar gerilemesine neden oldu. Eylül ayı içinde gösterge faizin %10,50 ile %11,50 aralığındaki 100 baz puan içinde dalgalanmasını bekliyoruz. Alternatif piyasalardaki volatilitenin yüksek seyretmesi ve tatmin edici getiriler sunması nedeniyle bu piyasa yatırımcıları bir süre daha cezbedebilir.

Dolar hala iyi bir alternatif

Geçtiğimiz hafta Euro’nun Dolar karşısındaki ani değer kazancının kalıcı bir trende dönüşme ihtimalini düşük görüyoruz. Euro/Dolar paritesinde önceki hafta 1,10 civarından başlayan yükseliş, geçtiğimiz hafta pazartesi günü yaşanan türbülansla 1,17’ye kadar devam etti. Haftanın kapanışı ise 1,1185’ten gerçekleşti. Bu ay Fed’in faizler konusunda alacağı karara göre paritede yeniden sert dalgalanma görülecektir. Fed’in faizleri artırması durumunda paritenin kısa vadede 1,08’e orta vadede 1,00’a doğru geri çekileceğini düşünüyoruz. Fed’in faizlerde değişime gitmemesi durumunda ise paritede yeniden bir yükseliş görülebilir. 2015 içinde Fed’in en azından bir kez faiz artışı yapacağı gerçeği değişmemiş olursa bu yükseliş, parite trade edenler için çok iyi bir satış fırsatı oluşturur. Kısa vadede Fed’in alacağı karara bağlı riskler olsa da, biz tercihimizi orta ve uzun vadede konjonktürün desteklediği dolardan yana kullanmaya devam ediyoruz.

Altın yerine gümüş

Altının ons fiyatının gümüşün ons fiyatına bölünmesiyle elde ettiğimiz Altın/Gümüş rasyosu, gümüş fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle 2003’te ve 2008’de görülen zirve seviyelere yaklaşmış durumda. Bu rasyodaki sert değişim nedeniyle altına göreceli olarak ucuz kalan gümüşün, doların de yükseliş potansiyelini göz önünde bulundurarak portföylere eklenebileceğini düşünüyoruz.