Fındık üreticilerine bakım uyarısı

Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için haziran ve temmuz aylarında yapılacak bakımın son derece önemli oldu belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için haziran ve temmuz aylarında yapılacak bakımın son derece önemli olduğunu belirterek, "Üreticilerimizin bahçelerine yeterince bakım yaparak hasat dönemine hazırlıklı girmelerini bekliyoruz. Fındığın bakımı çok iyi olursa randıman kalitesi de aynı orada iyi olur. " dedi. 

Soydan, fındık hasat dönemine 2 aydan daha az süre kaldığını belirtti.

Fındık bahçelerinin bakım zamanının geldiğini dile getiren Soydan, bakımın, ürünün kalitesine bire bir yansıyacağına kaydetti.

Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için haziran ve temmuz aylarında yapılacak bakımın önemine dikkati çeken Soydan, "Üreticilerimizin bahçelerine yeterince bakım yaparak hasat dönemine hazırlıklı girmelerini bekliyoruz. Fındığın bakımı çok iyi olursa randıman kalitesi de aynı orada iyi olur. Bu hem üreticilerimizin daha fazla gelir elde etmesi hem de fındığımızın Avrupa'ya daha iyi pazarlanması anlamına geliyor." diye konuştu.

Soydan, fındık bahçelerinin ot temizliğinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "Yaz dönemi olduğundan hemen hemen bütün bahçelerimizde yabancı otların hayli fazla olduğu gözlenmektedir. Üreticilerimizin, önümüzdeki bu süreçte bu yabancı otları gerek makine yardımıyla gerekse tırpanlama yaparak temizlemesi gerekmektedir. Üreticilerimizin en çok dikkat etmesi gerekenlerin başında ot temizliği gelmektedir." ifadesini kullandı.

"Üretici fındığına kendi sahip çıkacak"

Soydan, fındık üreticilerinin yıllardır tek geçim kaynağı olan ürününe kendisinin sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Son yıllarda bölgemizde yaşanan göç dolayısıyla fındık bahçeleri hayli ihmal edildi. Bu sebeple dönüm başına verim miktarı da hayli düştü. Bu verim miktarının yeniden artırılması tamamen üreticilerimizin elinde. Üretici daha iyi gelir etmek için fındığına kendi sahip çıkacak. Fındık bahçeleri kendi haline bırakılmamalı. Gelecek nesillere daha iyi bahçe bırakmak istiyorsak lütfen bakımlarımızı zamanında ve eksiksiz yapalım. Üreticilerimizden bu konuya duyarlılık bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki fındık bahçesine ne kadar iyi bakarsanız, zamanı geldiğinde ondan elde ettiğiniz ürünün parası da sizi bakar."

Üreticilere ödenen dönüm başı destek parasıyla bahçelere bakım yapılmasını isteyen Soydan, bu ödemenin amacının da daha iyi bakım yapılması olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir