Fiyatı el yakan fındığın tüketimi düştü

Uzmanların sağlık için günde bir avuç tüketilmesini önerdiği fındığın fiyatı yükseldikçe tüketiminin azaldığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU- Uzmanların sağlık için günde bir avuç tüketilmesini önerdiği fındığın fiyatı yükseldikçe tüketiminin azaldığı bildirildi.  

Doğu Karadeniz'de geçen mart ayının sonundaki zirai donun vurduğu fındık, fiyatıyla rekor kırıyor. Karadeniz Bölgesi'nin başlıca geçim kaynaklarından fındıkta zirai don sonrası rekolte kaybıyla fiyatlar yükselirken kavrulmuş fındığın fiyatı ise tüketiciyi zorluyor. Ordu ve çevresinde zirai don öncesi 20 liradan alıcı bulan hediyelik kavrulmuş fındığın kilogramı 55 liraya çıktı. 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt yaptığı açıklamada, fındıkta iç tüketimin yüzde 50 azaldığını söyledi.  

Düşük rekolte karşısında kabuklu fındığın 14 liradan satışa sunulduğunu ancak bu fındığın tüketiciye dönüşünün pahalı olduğunu belirten Cörüt, "Tüccara satılan kabuklu fındık bir süre sonra tüketiciye yaklaşık 20 liradan, kavrulmuş fındık ise 55 liradan satışa sunuluyor" dedi.  

"Yeşil altın" olarak bilinen fındığın fiyatının el yaktığını söyleyen Cörüt, ürünün eskisi gibi satılmadığını anlattı.  

Ortalama 30-40 gram gelen bir avuç fındığın bile 3 lira civarında tuttuğunu dile getiren Cörüt, "Bu sezon böyle oldu. Sektörde olağanüstü bir durum söz konusu. Zirai don nedeniyle rekoltede ciddi düşüş yaşanmıştı. Fındık ile ilgilenen sektörlerin tamamı zor günler geçiriyor. Üretici adına kabuklu fındığın 14-15 liradan satılmasına sevinsek de tüketici adına aynı şeyi söyleyemeyiz. Satılan fındığın işlendikten sonra tüketiciye dönüşü pahalı oluyor" diye konuştu.  

Ordu'da bir fındık firmasının perakende satış müdürü Müslüm Davutoğlu ise  zirai don öncesi 20 liradan satışa sunulan bir kilogram kavrulmuş fındığın 55 liraya kadar yükseldiğini belirtti.  

Fiyatın 6 ay içerisinde yaklaşık üç katına çıktığını söyleyen Davutoğlu, artış karşısında hediyelik fındığa ilginin azaldığını kaydetti.  

"Fındık artık lüks tüketim içerisine girdi" 

Yüksek fiyat nedeniyle günlük fındık yeme alışkanlığı olan bazı vatandaşların bu alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kaldığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu: 

"Fındığın raf fiyatı arttıkça artıyor. Bizim 55 liradan satışa sunduğumuz kavrulmuş fındığın kilosu süper marketlerde 60 lira dolaylarından satılıyor. Fındık adeta altınla yarışır duruma geldi. Hal böyle olunca tüketim de düştü. Fındık artık lüks tüketim içerisine girdi. Gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız fındık tüketmeyi tercih etmezken, üst düzey geliri olan vatandaşlarımızın tüketimi ise yarı yarıya düştü." 

Fındığın faydaları saymakla bitmiyor  

Öte yandan uzmanların sağlık için günde bir avuç tüketilmesini önerdiği fındığın faydaları da saymakla bitmiyor.  

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "kalp sağlığına iyi geldiği, kanseri önlediği, yaşlanmayı geciktirdiği, kolesterolü düşürdüğü' şekliyle bilinen fındığın, bilinenden daha çok yararları bulunduğunu söyledi.  

Prof. Dr. Karadeniz, fındığın faydalarını şöyle sıraladı: 

"Fındık kabukları kaynatılarak içilirse balgam söktürür. Fındık böbrek ve sidik torbası iltihabına iyi gelir, idrar yolunda taş meydana geldiğinde ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Kalp çarpıntısını keser, bağırsakları kuvvetlendirir, böbrek yetersizliğine iyi gelir, idrar yanmasını önler. Göz kirpiklerinin ve saç dökülmesini önler. Karaciğerin damarlarını açmak için, alın bağırsak ve rahim iltihaplarına karşı faydalıdır. Nezle ve grip hastalarına iyi gelir, öksürüğü keser. Sıtmalı ve saralı hastalara faydalıdır. Zayıf kişilerin kilo almasında yararlıdır. Vesveseye yakalananlar şifa bulur. Zehirlenmelerde ve zehre karşı iyi gelir. Bağırsak solucanlarını düşürür." 

Bu konularda ilginizi çekebilir