Gaziantepli penyecilerden Ünaldı’ya taşınma talebi

Kent merkezinde yeni işyeri ruhsatı almakta zorlanan Gaziantepli penyeciler, eski bir sanayi bölgesi olan Ünaldı’ya taşınmak istiyor. Firmalar Ünaldı’yı Merter gibi bir çekim merkezi yapmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Mehmet Haskaya, Gaziantep’te bin 500 civarında penye-konfeksiyon imalatçısının 15 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, “Sektörde en büyük sorunlardan birisi yer problemi. Yeni işyeri ruhsatı almakta zorlanıyoruz. İmalathaneleri şehir merkezinden çıkararak Ünaldı bölgesine taşımak istiyoruz”dedi. 

“Her ne kadar bizi öyle görmek isteseler de biz fasoncu değiliz” diyen Haskaya, “Ürünlerimizi kendi markamızla üretiyoruz. Bu nedenle sektörün altyapısı oluşturulurken üretim ve satışın aynı yerde olması gerekiyor. Şehrin tamamen dışına çıkmak hem ekonomik sebeplerden hem de işçilerin gelmek istememesinden dolayı rantabl olmuyor. O nedenle eski bir sanayi bölgesi olan Ünaldı bizim için biçilmiş bir kaftandır. Bir süre önce burada bazı düzenlemeler yapıldı fakat bu yeterli olmadı. Bunun da en büyük sebebi imar değişikliği ile bu bölgeyi ada haline getirdiler. Böyle olunca metrajlardan dolayı maliyetler arttı. Bunun tekrar eski haline getirilmesini talep ediyoruz. Gerekli düzenlemeler yapılır ve bizlere destek verilirse biz bu bölgeyi İstanbul’daki Merter seviyesine getiririz. Ünaldı’ya taşınırsak sektörümüz daha donanımlı, daha kendini geliştirmiş ve kurumsallaşmaya doğru yol almış olacaktır” diye konuştu. 

Konfeksiyon sektörüne yönelik olarak iyileştirme yasası çıkarılmasını isteyen Haskaya, "Tüm sektörlerde asgari ücretle eleman çalışıyor ama penye sektöründe bu mümkün olmuyor. Bu da rekabet gücümüzü etkiliyor. Bizim isteğimiz gerek SSK primlerinde, gerek elektrik maliyetlerinde gerekse navlun bedeline yönelik olarak bir şeylerin yapılmasıdır” dedi. Gaziantepli penye imalatçılarının Irak, Türk Cumhuriyetleri, Dubai, Arnavutluk, Rusya ve Suriye’ye ihracat yaptıklarının altını çizen Haskaya, “Rusya’da devalüasyon olması ve Suriye’deki olaylar bu 2 bölgede bize sıkıntı yaşatıyor” diye konuştu. 

Haskaya, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile yapılan görüşmeler neticesinde moda ve tasarım bölümü açıldığını bunun da sektöre ivme kazandır acağını kaydetti. 

Sektörel olarak bir diğer sorunlarının eleman bulamamak olduğunu vurgulayan Haskaya, "2023 hedeflerine ulaşmak için kadınları çalışma hayatına katmalıyız” dedi.

Atölyelerin bulunduğu yerler sektörün ihtiyaçlarına göre düzenlenmeli

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu; "Şu anda Türkiye’nin ihracatını ve iş yükünü kaldıran en önemli sektör tekstil sektörü. Gaziantep’in, tekstil ve hazır giyim ihracatında artış oranı Türkiye’nin artış oranını geçti. Gaziantep’te 2014 yılında tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 28 artışla 1 milyar 377 milyon dolara, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 10 artışla 141 milyon dolara çıktı. Bu büyük bir başarı. Türkiye’nin ise tekstil ihracatı yüzde 6, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 8 arttı. Bunun içerisinde konfeksiyon da bizim gözbebeğimiz. Gaziantep’te özellikle son yıllarda önemli adımlar atan, markalaşma ve patent başvurusunda sıçrama yapan bir sektörümüz. Yeni yeni markalar çıkıyor. Penye sektörünün talepleri doğrultusunda, şu anda atölyelerin bulunduğu yerlerde yeniden düzenleme yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir