Gerginlik piyasaları vurmaya devam ediyor

Rusya ile Türkiye arasındaki gerilime ilişkin haber akışlarını takip ederek yine satış baskılı bir seyir izleme riski bulunan BİST, güne hafif satıcılı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Suriye sınırında yaşananlar piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Dün yüzde 2,39 düşüşle yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesine inen Borsa İstanbul 100 (BİST 100) bugün de düşüşle açıldı. Endeks, güne 173 puan düşüşle 74.824 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,23 oranında değer kaybetti. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.46 düşüşle 92.4750 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Kasım sonu kontratları ise yüzde 0.18 yükselişle 2.9330 seviyesinde seyrediyor.

Yükselişini sürdüren dolar kuru ise bu sabah 2,93'ü aşarak son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. 2,9350'yi gören kurda işlemler borsa açılış dakikalarında 2,93 seviyelerinde geçiyor.

Analistler, Suriye sınırında yaşananların ardından Rusya ile ilişkilerin gerilmesinin piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini belirtiyor. Rusya'nın Türkiye'ye karşı ekonomik olarak çeşitli yaptırımlar uygulayabileceği haberleri ile döviz kurlarının yükseldiğini, pay piyasalarında satışların yoğunlaştığını aktaran analistler, Avrupa genelinde borsalardaki yükselişlere karşın Borsa İstanbul ve Rusya borsasının değer kaybettiğine dikkati çekiyor.  

Suriye ile ilgili haberler ve Rus yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getiren analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinin 74.600 desteğinin takip edileceğini ifade ediyor.  

Piyasaların bugün takip edeceği veriler 

10.00 TÜİK kasım ekonomik güven endeksi 

10.00 TCMB uluslararası rezervler ve döviz likiditesi 

11.30 İngiltere 3. çeyrek GSYH 

12.00 Avro Bölgesi kasım güven endeksleri