Gölmarmara karpuzunda yüksek fiyat yüz güldürdü

Kendine özgü kokusu, tadı ve uzun raf ömrüyle dikkati çeken Gölmarmara karpuzunun hasadı başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, kendine özgü kokusu, tadı ve uzun raf ömrüyle dikkati çeken Gölmarmara karpuzunun hasadına başladıklarını belirterek, "Rekoltemiz geçen yıla oranla yüzde 50 düştü fakat fiyat 4 kat arttı. Bu yılki fiyatlardan çiftçilerimiz memnun." dedi.

Ziyan, geçen yıl karpuz fiyatlarının tarlada 5 kuruşa kadar düştüğünü, toplama maliyetini karşılamadığı için ürünün tarlada kaldığını ve üreticinin zarar ettiğini anımsattı. 

Türkiye'nin değişik ovalarında yetişen karpuz ve kavunda iklimsel yazın erken gelmesi, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle verimin düşük olduğunu kaydeden Ziyan, düşük verim nedeniyle fiyatların yükseldiğini, bunun da üreticiyi memnun ettiğini aktardı.

Üreticilerin, geçen yıl zarar ettiği için bu yıl tarlasına alternatif ürünleri ektiğini belirten Ziyan, "Gölmarmara karpuzunda hem sıcak havanın hem de ekim alanlarının daralmasıyla rekolte önceki yıla göre yarı yarıya azaldı. İlçemizde şu an hasadı yapılan karpuzun fiyatı üreticilerimizin beklentisinin üzerinde oldu. Bu da çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Özellikle geçen yıl karpuz, kavun ekimi yapmış olan üreticilerimiz çok zarar etmiş, hatta çoğunun ürünleri tarlada kalmış, bozulmuş, üreticilerimizin zarar etmesine neden olmuştu." diye konuştu.

"Sıcaklar verimi düşürdü"

Ziyan, Gölmarmara karpuzunun toprak yapısı ve iklimsel özelliklerinden dolayı her yerde bilindiğini ve ünlendiğini dile getiren Ziyan, şunları kaydetti:

"Gölmarmara karpuzu lezzeti ve uzun raf ömrü ile öne çıkar. Bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar bitkilerin yeşil aksamlarının olması gerekenden daha küçük ve bodur olmasına sebep oluyor. Bu da üzerindeki meyvenin daha küçük ve daha bodur olmasına sebebiyet veriyor ve dolayısıyla verimi de olumsuz etkiliyor. Dekar başına 7-8 ton karpuz almak varken, üreticilerimiz 4 ton karpuzla yetinmek zorunda kalıyor. Fakat az verime rağmen üreticilerin yüzü gülüyor, çünkü fiyatlar tarlada 65 kuruş seviyesinde. Bu da çiftçilerimizi memnun ediyor. Rekoltemiz geçen yıla oranla yüzde 50 düştü, fakat fiyatı 4 kat arttı. Gölmarmara karpuzu daha çok İstanbul, Bursa ve İzmir'e gönderiliyor."

Karpuzun bu yıl para kazandırdığını kilosunun 65 ile 70 kuruş arasında alıcı bulduğunu belirten üretici Çetin Dalmış da "Geçen yıl 15 dekar alana karpuz ekmiştim ancak tarlada kalmış zarar etmiştim." ifadelerini kullandı.