Güler Sabancı: 'Kayıplarımızın anısına barış ve demokrasiden vazgeçemeyiz'

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı, 'Gün birlik, beraberlik günüdür. Şefkatle yaraları sarmalıyız. Tüm kayıplarımızın anısına barış ve demokrasiden vazgeçemeyiz.' şeklinde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

İSTANBUL - Sabancı Vakfı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı (TGHP) kapsamında desteklediği projelerde bir yıl boyunca yapılan faaliyetlerin sonuçlarının açıklandığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Ankara'da yaşanan terör saldırılarını hatırlatarak, Türkiye'nin en ağır terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve Türkiye'ye başsağlığı, yaralılar için acil şifalar diledi. Aynı temennileri terörle mücadelede ülkenin çeşitli illerinde verilen şehitler ve yaralılar için de tekrarladığını vurgulayan Sabancı, "Gün birlik, beraberlik günüdür. Şefkatle yaraları sarmalıyız. Tüm kayıplarımızın anısına barış ve demokrasiden vazgeçemeyiz. Katılımcı ve demokratik bir toplum inşa etmek, umutlarımızı devamlı taze tutmak için sivil topluma çok önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

'İşbirliği kültürünü geliştirmeliyiz'

Sabancı Topluluğu olarak, Türkiye'nin her şeyin en iyisine layık olduğuna inandıklarını vurgulayan Sabancı, bu inançla çalıştıklarını söyledi. Sabancı, vakıflarıyla 41 yıldır ülke insanlarının hayatında fark yaratmak ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamak için çalıştıklarını belirterek, kadın, genç ve engellilerin topluma eşit ve aktif katılımını sağlamayı, eşit toplumun önündeki sorunların farkına varmayı ve ön yargıları kırmayı amaçladıklarını belirtti. 

Sosyal problemleri kimsenin tek başına çözemeyeceğini dile getiren Sabancı, şunları söyledi: "Biz de tek başımıza çözemeyiz. Bu nedenle işbirliği yapma kültürümüzü geliştirmemiz gerekiyor. Biz de böyle yaptık. 10 yıldır Sabancı Vakfı olarak sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekliyoruz. Sorunlara birlikte çözümler geliştiriyoruz. Her yıl 'Ekim Zamanı'nda bu projelerin detaylarını sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz. 10 yıl boyunca temel hareket noktamız; sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesi, sivil topluma sürdürülebilirlik kazandırmaktı çünkü toplumsal gelişme, fırsat eşitliği ve katılımla gerçekleşebilir. Ancak bunun da güçlü bir sivil toplumla el ele olabileceğine inanıyoruz." 

Sabancı, bugüne kadar erken yaşta ve zorla evliliklerin son bulmasından kadının insan haklarının benimsenmesine, engellilere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasından gençlerin gelecekte değil bugün topluma katılmasına kadar birçok konuda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarını ifade etti. Vakıf olarak bir fikir ve ideal çerçevesinde sivil toplumu güçlendirmek ve yereldeki kapasiteyi artırmak için çalıştıklarını belirten Sabancı yerele çok önem verdiklerini vurguladı. Yerelde başlattıkları çalışmaların hep güzel sonuçlar verdiğini, hızla yayıldığını ve örnek olduğunu aktaran Sabancı, çözümleri yerelin sahiplenmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Programda, Sabancı Vakfı'nın destek verdiği sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri projelere ilişkin bilgiler de verdi. Bu yıl 9 sivil toplum kuruluşunun yaptığı projeye destek verildi.

'119 proje ile 700 bin insana ulaştık'

Hibe programlarını özellikle kadın, genç ve engellileri odağa alarak geliştirdiklerini kaydeden Sabancı, "Hibe programları kapsamında bugüne kadar toplam 119 projeye hibe desteği verdik. Türkiye'nin 72 ilinde dolaylı olarak 700 bine yakın insanın hayatına dokunduğumuzu görüyoruz. Değişen ve dönüşen hayatlara tanıklık etmek her şeyin mümkün olduğunu bize hatırlatıyor. Bize umut ve güç veriyor. Herkese ilham kaynağı olacağına emin olduğum bu projelerin her biri kendi alanında çok değerli örnekler. Yürekten inanarak çalışan, sadece kendi hayatlarını değil toplumun hayatını düşünerek bir hareketi başlatan tüm gönüllülere tek tek teşekkürlerim var" dedi.