Gümrük vergisi ev teksticisinin yüzünü güldürecek

İthalata gelen ek gümrük vergisi, Türk ev tekstilini de olumlu yönde etkileyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İthalatta alınan yeni kararla ev tekstilinde yatak örtüsü, yorgan ve yastık ithalatına yüzde 50 ek vergi getirildi. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, özellikle Uzakdoğu’dan gelen ucuz malların artık yerli üretimi baltalayamayacağını belirterek önemli miktarda katma değer ve istihdam yaratılacağını vurguladı. 

İthalatı azaltmaya yönelik alınan önlemler kapsamında getirilen ek gümrük vergisi Türk ev tekstilinde olumlu etkiler yaratacak. İç piyasada Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz ürünler haksız rekabete neden olurken, yerli üreticiyi zor durumda bırakıyordu. Ek gümrük vergisi ile ithalata koruma getirilerek ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlanacak. 

Milyon dolarlık katma değer

TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık ithalata getirilen ek gümrük vergisinin sektörde çok olumlu bir etki yaratacağını ifade etti. Küçükçalık “Ek gümrük vergisi ile ithalat biraz daha azalarak ev tekstili sektörü üretim kapasitesini artıracaktır. Yatak örtüsü, yorgan, yastık ithalatına getirilen yüzde 50 ek gümrük vergisi, yurt dışından ucuz diye gelen malların iç piyasaya etkilerini azaltacak. Bütün bu haksız rekabetin önüne geçilerek milyon dolarlık bir katma değer sağlanacak” dedi.

25 Mayıs 2015 tarihinden itibaren AB üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus dışındaki ülke ve bölgelerden ithalat edilecek ürünler için ek gümrük vergisi alınmaya başlandı. Ev tekstili ürünleri ithalatından alınan yüzde 50 ek vergi ile yerli sanayiye katkı sağlanarak, iç piyasanın daha da canlanması sağlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir