Gümüş ve euro bile altını kurtaramadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz haftaya sıkı bir başlangıç yapan altın perşembe günü aynı hızda darbe alarak hafta içindeki kaybını geri verdi.Altın yüzde 1.29, platin yüzde 0.46 değer kaybederken, gümüş yüzde 1.7 ve paladyum yüzde 0.42 getiriyle yatırımcılarını sevindirdiler.

Altın yeni haftaya 1179 dolar/ons seviyesinden yükseliş yönünde istekli başladı. ABD'nin Dallas FED Aktivite endeksinin kötü gelmesi altının yükselişine destek oldu. Üretim ve siparişler endekslerinde hafif toparlanma görülmesine rağmen, genel seyrindeki zayıflık, piyasa oyuncularını memnun etmediğinden altını tercih ettiler. Salı günü Euro/dolar paritesindeki yükseliş altını pozitif etkilerken, ABD'nin Güven Endeksi'nin Aralık ayından bu yana görülen en düşük seviyede kaydedilmesi yanında istihdam piyasasına dair endeksteki ciddi gerileme sarı madenin fiyat bandını yükseltmesini sağladı. Salı günü ayrıca Çin'den açıklanan altın talebine ilişkin rapor pozitifti. İlk çeyrekte altın talebi ivme kazanırken, altın tüketiminde ilk üç ayda yüzde 1.1 yükseliş kaydedildiği belirtildi. Altın haftanın en iyi fiyatı olan 1215.15 dolar/ons’a tırmandı. Hafta ortasında FED toplantısının sonuçları piyasalara yansıdı. ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülke ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 0.2 oranında büyüdüğü kaydedildi ancak bu bir sene içindeki en kötü performans. FED ise bu zayıflığın geçici olduğunu iddia ederken, ikinci çeyrekte ise hızlanacağına kanaat getirdiklerini ifade etti. Diğer yandan açıklanan ekonomik verilerden bekleyen konut satışları yaklaşık iki seneden sonra artış gösterdi. Altın geri adım atarken, Perşembe günü ABD'nin azalan işsizlik başvuru rakamlarıyla öldürücü darbeyi aldı. Cuma günü iyice kan kaybeden altın, 1170 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Ons'ta 45 dolar birden kaybeden maden haftayı yüzde 1.29 kayıpla tamamladı. Gümüş ve Euro/dolar paritesi ise yükselen bir grafik çizdi. Gümüş yüzde 1.7, Euro yüzde 3.48 değer kazandı. 

Altın çok kırılgan bir hal aldı. Gümüş ve Euro'nun desteğinin bile yetersiz kalması altının kırılganlığını gösteriyor. Sarı maden yeni haftada 'stop loss'lara maruz kalabilir ve 1150 dolar/ons'un gerisine düşebilir.