Haftanın gündemi TÜFE ve ABD tarım dışı istihdam verileri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım 

ABD Merkez Bankası (FED) faiz artırımına hazırlanıyor. Beklenene göre güvercin yönde mesajlar içeren FED’in 18 Mart toplantısı sonrasında Cuma günü açıklanacak Mart ayı ABD istihdam verileri,  beklentileri şekillendirebilecek en önemli makro verilerden biri.  

Büyüme, enflasyon ve faiz projeksiyonlarını aşağı revize ederek güvercin içerikli mesajlar veren FED’e rağmen, ilk faiz artışı için Haziran ayının hala gündemde olduğunu söyleyebiliriz. Bu doğrultuda da ABD’de açıklanacak makro verilerin piyasalar üzerindeki etkisinin daha da önemli hale geldiğini görüyoruz. 

Bu duruma paralel olarak büyüme ve enflasyon  tarafında güçlü sinyaller üretebilecek makro veriler, faiz artırımı zamanlaması ve hızına yönelik soru işaretlerini güçlendirebilir.  ABD tarım dışı istihdam verisinin aylık istihdam artışı ile birlikte işsizlik oranı, katılım oranı ve ortalama saatlik kazançlar gibi detaylarla güçlü sinyaller üretmeye devam etmesi durumunda , , FED sonrasında rahatlama gördüğümüz dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı görebiliriz.  Bu doğrultuda da güçlü verilerin riskli varlıklara, örneğin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu kur ve faize duyarlı gelişmekte olan piyasalara kısa vadede olumsuz yansımaları olabilir.  

Diğer taraftan ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde Cuma sabahı açıklanacak Mart ayı TÜFE verisi yurtiçinde takip edeceğimiz haftanın en önemli makro gündemi. Hatırlatmak gerekirse Şubat ayı TÜFE verisinde piyasa ve TCMB’nin daha fazla önem verdiği çekirdek göstergelerdeki yavaşlama ön plandaydı. Ayrıca dezenflasyon teması doğrultusunda faiz indirimi beklentileri ile de tutarlıydı. Ancak Şubat başlarından bu yana TL’de etkili olan değer kayıpları ile birlikte enflasyon beklentilerinin yükselebileceği bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz.

Bu doğrultuda da Mart ayı TÜFE verisinde beklentilerin üzerinde gerçekleşecek rakamların güçlü sinyaller üretmeye devam edebilecek bir ABD tarım dışı istihdam verisi ile birlikte yurtiçi piyasalarda soru işaretlerine neden olabileceğini belirtelim.