Her şey çok iyi gider et fiyatı % 25 geriler

Burger King restoranlarıyla halkın nabzını tutan TAB Gıda CEO'su Caner Dikici 2012'ye çok olumlu bakıyor. "Bizim ülkemizde kriz olmaz" diyen Dikici, KDV indiriminin de etkisiyle yeni yılda gıda fiyatlarında indirim bekliyor. Caner Dikici geçen yıl alınan

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Avrupa'daki kriz onu hiç endişelendirmiyor; amiral gemisi Burger King ile milyonlarca kişinin gelir durumunun nabzını tutan TAB Gıda'nın CEO'su Caner Dikici, "2012'de bizim ülkemizde kriz olmaz" diyor. 2011 yılını çok iyi geçirmiş TAB Gıda. Toplamda yüzde 30'luk bir büyümeye ulaşılmış. 2011 sonu itibarıyla ciro 1 milyar TL seviyesine yükselmiş olacak. 2012 hedefi ise mevcut restoranlardaki fiş sayısında yüzde 10, yeni açılacak mağazalarla birlikte toplam yüzde 30 büyüme. 
Caner Dikici'nin kriz yorumu çok da iyimser değil: "Benim kişisel yorumum kriz Yunanistan'ın AB para biriminden çıkmasıyla biter. Ben bunu çok önceden öngördüm. Yunanistan'ın önünde iyi yol var, ya parayı alıp teslim olacak ya da eurodan çıkıp korkunç bir devaluasyon yapacak ve borcu iki katına çıkacak. Ama eğer euroda kalırsa bence ödeyemeyecek, o sistem çalışmayacak.
Acı reçeteyi kabul edip bir an önce üretmeye başlamaları gerekiyor. Yoksa yardımları kabul ederlerse 10 yıl sonraya ötelenecek kriz. Çünkü bu ekonominin kuralı, bir şeyleri üretmeniz gerek. Tabii ki örnek olacak bu diğer ülkelere de." Yani Avrupa açısından çok pembe bir tablo görmüyor CEO Dikici ama konu Türkiye'ye gelince 'Kriz bize uğramaz' diyor. 
Bir kriz olsa ilk bizim haberimiz olur
"Türkiye'de ben senelerdir aynı şeyi söylüyorum, bizde hiç kriz olmayacak. Bana 'çok iyimsersin' diyorlar. Hayır değilim, ben halkla en alt seviyeden temas eden insanım. Ayda 10 milyon hamburger ekmeği satıyorum ben. Ulaştığım insanları gözünüzde canlandırın. Bizimki çok uygun fiyatlı bir ürün olduğu için herkesin nabzını da tutabiliyorum ve kriz yok, öyle bir gelişme de yok. Olsa ilk bizim sektörümüz etkilenir. Biz büyüyoruz, rakiplerimiz büyüyor."
Peki orta gelirli kesimin gelir seviyesi düşüyor ve Burger King gibi fast food zincirlerindeki büyüme buradan da besleniyor olabilir mi?
Caner Dikici böyle bir ihtimalin neden olmadığını şöyle anlatıyor: "Biz o kadar da ucuz değiliz ki. Bizim iş yaptığımız alışveriş merkezleri için de böyle düşünülemez... Ben bu yıl 180 tane restoran açıyorum, büyük bölümü alışveriş merkezlerinde. Bulunmadığım şehirlere gidiyorum, alışveriş merkezleri sayesinde gidiyorum. Onlar da yatırım yapıyorlar. Tamam ben yiyeceğim, insan yemek zorunda diyebilirsiniz ama alışveriş merkezinde benden sonra ikinci lokomotif tekstil, sonra beyaz eşya..."
Tarım ürünlerinde indirim öngörüyor
CEO Dikici'nin şirketi açısından iyimserliğinin önemli bir nedeni ise et fiyatları ile ilgili. 2012'de et fiyatlarının nasıl olacağını sorduğumuz Dikici yüzde 25'e yakın bir indirimin müjdesini veriyor: 
"Orta vadeli mali planda enflasyon oranlarını tutturabilmek için temel gıdanın ucuzlaması lazım, bunun için hükümet KDV oranını yüzde 1 e çekti ki bu çok önemli bir indirim, zira direkt hane halkını etkiliyor. 
Yani et imalatçısını veya restoranları değil direkt kasaptan et alan vatandaşa ucuzluk yapıldı. Bu sayede hane halkı et tüketimi kesinlikle artacaktır. Bunun dışında, büyükbaş hayvan stokunun gelişmesini, kesime gidecek hale gelmesini beklemek gerekiyor, önümüzdeki sene sonbaharında bunun etkisini görürüz, bu kurban bayramında bile EBK alım fiyatları ne kadar düşük seviyelere indi, bu bile hayvan arzının arttığının bir göstergesi. Geçtiğimiz iki yılda etle ilgili ciddi düzenleyici kararlar açıklandı. Sürdürülebilir kalkınma modeli var, bizim stratejimiz bu. 
Bunun en önemli kollarından biri gıda. Burada gıda ile ilgili alınan önemli önlemler var. Hayvancılıkta bugün aldığınız kararlar 2 sene sonrayı etkiliyor. İki yıl önce et krizi olduğunda devlet çok doğru bir kararla canlı hayvan getirdi ve biz onların etkilerini gelecek yıldan itibaren etkisini göstermeye başlayacağız. Yüzde 25'lik bir indirim olur et fiyatlarında. Bu enflasyona da çok katkı verir. Aslında topyekün tarım ürünlerinde gelecek yıl bir fiyat düşüşü bekliyorum. O da verimin artması ile olacak."
TAB Gıda bu perspektifle et fiyatlarında indirim öngörüsü nedeniyle kar marjlarını 2012 için değiştirmemiş, "Enerji ve işçilik maliyetleri artacak, gıdadaki indirimle onu dengeleyeceğiz ve karlılık seviyemizi tutturacağız" diyor. 
625 mağazaya ulaştı
Caner Dikici TAB Gıda olarak yıl sonu itibarıyla 625 restorana ulaşacaklarını anlattı: "Bu yıl son derece agresif kampanyalarla piyasada fiyatları kontrol eden mekanizma bizdik. Bütün markalarımızla bir önceki yıla göre iki haneli, yüzde 10'un üzerinde fiş büyümesi oldu. 
Bunun düzeltilmiş fiyatlarla birlikte yansıması yüzde 20'ler seviyesinde oldu. Bir de bu yıl yeni açtığımız restoranlar var, onlar da ciroyu büyüttü. Ciroda yüzde 30 da yeni restoranlardan kaynaklanan bir büyüme oldu. Restoran sayısı olarak söyleyecek olursak bu yıl sonuna kadar tüm markalarımızda 180 mağaza açmış olacağız. 410'u Burger King olmak üzere toplam 625 restoran ile yılı bitireceğiz."
4 bin yeni eleman alacak
2011 itibarıyla Türkiye'de tüketilen etin yüzde 1'ini Burger King satıyor. Bu rakam Caner Dikici için önemli çünkü bu durum ona göre "Pahalı kasabın etine alternatif olarak ciddi bir sosyal boşluğu doldurduklarının" işareti. 
"Dışarıda yemek yeme alışkanlığı çok ama çok arttı" diyor Dikici ve Burger King dünyasında etin en pahalı olduğu ülke olmamıza rağmen verimlilik sayesinde fiyat seviyesini düşürebildiklerini anlatıyor. "Birim restoran başına ortalama satış en yüksek ülkelerden biri Türkiye Burger King dünyasında ve dolar bazında ortalamanın üzerindeyiz" diyen dikici 2012 yılında da 150 ila 180 restoran açmayı planladıklarını söylüyor. Bu yaklaşık 4 bin kişilik bir istihdam anlamına geliyor. 
Hedefte Karadeniz var. 
Dikici, "Bütün bölgelerde varız ama bu yıl ağırlıklı olarak Karadeniz'e doğru yöneliyoruz. Hükümetin açıkladığı orta vadeli planda Karadeniz projeleri dikkat çekiyor. Ayrıca Van'da yeni bir dükkan açıyoruz. Restoranla ilgili bir sıkıntı yok deprem kaynaklı olarak ama tabii açılışı erteledik, bu yıl bitmeden açılacak. Elazığ, Erzincan, Samsun, Giresun gelecek. 
Urfa'da çiftçilik yaptığım zaman Koç-ATA'yı kurdum 1999'da. Urfa'da evim vardı, hafta sonları insanların aileleriyle Burger King yemeye başka şehirlere gittiklerini, turlar düzenlendiğini biliyorum. Bu açıdan her yerde olmamız önemli" diyor. 
Biyoçeşitlilik heyecanlandırıyor
Önümüzdeki dönem için sizi en çok heyecanlandıran gelişme nedir? 
Biyoçeşitliliğe çok inanıyorum, yeni bir şeyler bekliyorum dünyada. Yeni bir mısır türü, yeni bir fasülye türü olacak gibi geliyor bana. Tohum ıslahıyla öyle farklı verimler elde edilecek ki, ben bunları bekliyorum. Enerjide de rüzgar ile ilgili ciddi beklentim var, sadece karada değil denizde de kullanılması gibi...
Bir şirket kuracak olsanız?..
Yine gıdada bir şirket kurardım. Nerede kıtlık varsa, oraya gitmekte fayda var. Hayvancılıkta büyükbaş çok boş bir alan, süt işleme yine öyle... 
Geçen yıl bir yönetici olarak en çok nerede zorlandınız?
Çok hızlı büyüdüğümüz için, hızlı yönetici yetiştirmemiz gerekiyor. Geçen yıl Burger King Academy'nin ilk yılıydı. İlk yıllar hep zordur. Onu yönetirken zorlandım. 
Bu yıl için sizi tedirgin eden bir şey var mı?
2012 için hiçbir tehdit görmüyorum. Depremler gibi doğal afetler dışında...
MIT mezunu ama şimdilerde açık öğretimde 'ter döküyor'
"Milli yelkenciyim, geçen yıl Avrupa şampiyonasına gittim, o hayalimi gerçekleştirdim. Güldüreğim sizi ama bu yılki hedef olarak ise sınıfımı geçmeye çalışacağım. Üniversiteye yeniden başladım. İnşallah şu birinci sınıfı bitiririm, fizik, kimya, biyoloji mahfetti beni."(Caner Dikici ODTÜ elektronik mühendisi, MIT'de master yapmış, ama düşünmüş ki çalıştığı sektörün okulunu da okumak gerekiyor, bu yıl açıköğretimde Tarım Bölümü'ne girmiş.)
Bu konularda ilginizi çekebilir