Hububat alım fiyatı bin 31 liraya yükselecek

TMO, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday alım fiyatı 2016 için ton başına 910 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Toprak Mahsulleri Ofisi'nce (TMO), Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday alım fiyatının bu yıl için ton başına 910 lira olarak belirlendiği, bunun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen prim ve destekler eklendiğinde bin 31 liraya yükseleceği bildirildi.

TMO'dan yapılan açıklamada, bu yıl buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 9,3 azalışla 20,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 15,6 düşüşle 6,75 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Mayısta başlayan hububat hasadının bugün itibarıyla yüzde 35 seviyesine ulaştığına işaret edilen açıklamada, TMO'nun 18 Mayıs itibarıyla üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla taahhütname ile ürün alımlarına başladığı ve toplam 250 bin ton taahhütnameli alım gerçekleştirildiği kaydedildi.

Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlendiği, fiyatların üreticiyi memnun etmesi dolayısıyla müdahale ihtiyacının görülmediğine işaret edilen açıklamada, bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikalara da yer verildi.

2016 için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday (proteini yüzde 12,5-13, süne oranı yüzde 1’e kadar) alım fiyatının ton başına 910 lira olarak belirlendiği belirtilen açıklamada, pariteye göre makarnalık buğday fiyatının ton başına bin lira olacağı ifade edildi. Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden arpa için fiyat açıklamaya gerek görülmediği kaydedildi.

Ton başına 50 lira prim ödemesi

Bu fiyatlara ilave olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ton başına 50 lira prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacağına işaret edilen açıklamada, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenmiş olan ton başına 910 lira alım fiyatının, Bakanlıkça verilen ton başına 121 lira prim ve diğer desteklerle bin 31 liraya yükseleceği belirtildi. Makarnalık buğday için belirlenmiş olan ton başına bin lira alım fiyatının da prim ve diğer desteklerle bin 121 lira olacağı ifade edildi.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamının satın alınacağına yer verilen açıklamada, ÇKS'ye kayıtlı olmayan kesimlerin (tüccar) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım'dan itibaren TMO'ya satabileceği kaydedildi.