İngiliz gazeteciler tutuklandı

İnternet haber kanalı Vice News, Türkiye'nin güneydoğusunda görev yapan üç çalışanının "terör grubuna bağları olduğu gerekçesiyle" birkaç gün önce gözaltına alındıktan sonra tutuklandığını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güvenlik görevlileri ve yerel medya bu üç kişiden ikisinin İngiliz vatandaşı ve birisinin de çevirmenleri olduğunu belirtti. Üç çalışanın tutuklanması Türkiye'nin ABD öncülüğündeki koalisyon çerçevesinde IŞİD'e ve eş zamanlı olarak PKK'ya operasyonlar düzenlediği bir dönemde basın özgürlüğüne dair endişeleri artırabilir.

Vice haber kanalının Avrupa haber programları direktörü Kevin Sutcliffe, "Türk hükümetinin bölgeden çok önemli haber yayınları yapan muhabirlerimizi susturma girişimlerini en güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.

Sutcliffe, "Üç meslektaşımız ve arkadaşımızın güvenli bir şekilde serbest bırakılması için bütün ilgili yetkililerle çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Güvenlik kaynakları ve yerel medya iki İngiliz Jake Hanrahan ve Philip Pendelbury ve çevirmenlerinin Diyarbakır'da güvenlik güçleri ve PKK arasındaki çatışmaları görüntülerken gözaltına alındıklarını söylediler.

Diyarbakır başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şüphelilerin "Her ne kadar terör gruplarının hiyerarşisinde direkt yer almasa da örgüte gönüllü bir şekilde yardım ettiklerinden dolayı tutuklandıkları" belirtildi.

Güvenlik kaynakları Reuters'e tutuklanan üç kişinin PKK ile yakın bir ilişki içerisinde olduğunu söyledi. Hanrahan geçtiğimiz hafta sosyal medya sitesi Twitter üzerinden güneydoğuda PKK'nın gençlik kolu tarafından kontrol edildiğini söylediği bölgelerden fotoğraf paylaşımında bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir