İnşaat işçisine standart geldi

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), inşaat işçilerine standart getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  tarafından Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, söz konusu tebliğde inşaat işçisi, ışık asistanı, ışıkçı, kameraman, ses asistanı, sesçi ve sunucu meslekleri olmak üzere 7 mesleğe standart geldi.

Tebliğ, MYK'nın görevlendirdiği Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından hazırlandı.

İnşaat işçisi ulusal meslek standartı, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirildi, MYK İnşaat Sektör Komitesince incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylandı.

Söz konusu mesleğin uluslararası sınıflandırma sistemlerindeki yeri, "bina inşaatı ve bina dışı sektöründe nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar" olarak belirlendi.

Belgelendirme amacıyla yapılacak ölçme ve değerlendirme, gerekli şartların sağlandığı ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yazılı veya sözlü teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecek.

İşler ustaların gözetiminde yapılacak

Yeni standartlara göre, inşaat işçisi, yapılacak işlerle ilgili alınan emniyet tedbirleriyle iş yerindeki iş organizasyonuna uyacak.

İnşaat işçisi, kalıp, betonculuk, duvarcılık, sıvacılık işleri ile betonarme demirciliğini bu işlerin ustaları nezaretinde yapacak.

Ayrıca mesleki gelişim faaliyetlerine katılacak inşaat işçisi, inşaatta kullanılan araç, gereçler hakkında bilgi edinecek.