'İstanbul depreminde lüks konutların riski daha büyük'

Geniş mekanlara sahip lüks konutların bir kısmının özensizce inşa edildiğini anlatan Nazmi Durbakayım, “Buralarda bırakın yaşam garantisini, yaralıları, cenazeleri dahi çıkarmamız mümkün olamayacak” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  (DÜNYA)

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, olası İstanbul depreminde yüksek gelirli kesimin oturduğu pahalı konut stoğunun daha fazla zarar göreceğini söyledi. 

Yapı Endüstri Merkezi tarafından yapı sektörünün yıllık performansına dair hazırlanan, “Türk Yapı Sektörü Raporu 2014” sektörün paydaşları ile yapılan Yapının Geleceği isimli panel ile açıklandı. Raporun açıklandığı panelde TSMD, İMSAD, ULI, İNDER, ve ÇEDBİK gibi sektörü temsil eden sivil toplum örgütlerinin yöneticileri de katıldı. Panelde konuşan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul’un mütevazı bölgelerinde mekanların daha küçük olduğunu belirterek şunları söyledi: 
“100 metrekare, 70 metrekare daireler var. Bunlar en kötü malzemeyle dahi yapılsa burada oturanların ağır yaralı kurtulma şansı var. Ama zengin bölgelerde aynı itinasızlık 120 metrekare salonlarda olacak. Eğer santral kirişi yan çevirdiğim vakit yassı oluyor mantığında yapıldıysa, perdeleri, kolondaki demirleri fazla koydum diye içini ferahlatıyorsa ki bu binalarda böyledir, Allah korusun buralarda bırakın yaşam garantisini, yaralıları, cenazeleri dahi oraya ulaşıp çıkarmamız mümkün olamayacak.” 

Türk müteahhitliğinin dünyada başarılı bir noktada olduğunu söyleyen Durbakayım, sektörün geçici ve hevesli müteahhitlerden arınması, sektörden çıkışın zorlaştırılması gerektiğini anlattı. Durbakayım, “Bu kadar insan inşaat sektörüne hevesle girip tekrar çıkabiliyorsa burada sorun var demektir. Kötü inşaat yapanlardan belli bir kısmı yaptıkları binaya çürük raporu alıp tekrar yapıyorlarsa burada zihniyet sorunludur. Kötü konut stoğunun müsebbibi budur” dedi. 

Ev alırken manzaraya değil dış cephe ve çatıya bakın

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener ise ev alacakların manzaradan ziyade, dış cephe ve çatıya dikkat etmeleri gerektiğini, güvenli yapıların sadece doğru malzemelerle üretilebileceğini söyledi. Yetişener, kamu kesiminde “rüzgar yükü” tanımının dahi ayrı ayrı yapıldığını belirterek, inşaat sektöründe birlik ve bütünlüğün sağlanması için daha fazla diyalog ortamı sunulması gerektiğini anlattı. Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Başkanı Aytek İtez, Türkiye’de 30 binin üzerinde mimar bulunduğunu belirtirken Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil de Türkiye’de metropolleri yaşanabilir kılmak için daha çevreci bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini anlattı.

3wrhfg.png

İnşaat harcamaları artış kaydediyor

Türk Yapı Sektörü Raporu 2014 raporunu açıklayan ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel geçen yıl Amerika ve Avrupa’da inşaat sektörünün önemli ölçüde toparlandığını belirterek, “İnşaat harcamalarında kuvvetli bir artış var. Bu iki bölgedeki gelişmeler dünya inşaat harcamalarını olumlu etkiledi. Avrupa inşaat harcamaları geçen sene yüzde 2.6’ya kadar yükseldi” bilgisini verdi. Çin’deki inşaat harcamalarının bir miktar gerilemesine karşılık Hindistan’ın toparlandığını aktaran Gürlesel, dünyadaki inşaat harcamalarının en fazla Asya-Pasifik Bölgesi’nin yüzde 4.1 oranıyla zirveyi koruduğunu söyledi. Gürlesel, Türkiye’de inşaat sektörü büyümesinin 2014’ün ilk 3 çeyreğinde yüzde 2.9 gerçekleştiğini de söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir