'İstenmeyen mesajlar 3 iş günü içinde durdurulacak'

Bakan Canikli, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek e-ticaretle ilgili yeni düzenlemeler hakkında uyarıda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 1 Mayıs Cuma günü yürürlüğe girecek e-ticaretle ilgili yeni düzenlemeler hakkında uyarıda bulundu. Bakan Canikli, ticari elektronik ileti istemeyen kişilerin bu taleplerinin üç iş günü içinde yerine getirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Elektronik ticaretteki yeni düzenlemeye ilişkin yönetmelik taslaklarının tamamlandığını belirten Canikli, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe gireceğini söyledi.

İkincil mevzuatın uygulayıcılarla birlikte hazırlandığını belirten Canikli, “Yönetmelikler kapsamında, elektronik ortamda bir mal satımı veya hizmet sunumuna ilişkin sözleşme ve siparişlerdeki yükümlülükleri, telefon ve bilgisayar gibi elektronik iletişim araçlarıyla gönderilen SMS, e-posta ve telefon araması yoluyla gerçekleştirilen her türlü ticari iletişimin ve bunların yapılmasına elektronik ortam sağlayan aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerinin düzenlenmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Elektronik ticari faaliyette bulunanların kendilerine ait Mersis ve kayıtlı elektronik posta adresi gibi güncel bilgilerini sunmak zorunda olacağını belirten Canikli, “Ayrıca, Elektronik ticaret işletmeleri, alıcıların hangi aşamalarla sipariş ve sözleşme yapacağı ile siparişteki hatalarını ne şekilde düzeltebileceğine ilişkin bilgilere ana sayfalarında yer verecektir. Elektronik ticaret işlemlerinde ödeme bilgilerinin verilmesinden önce vergi ve kargo masrafları dâhil toplam bedel görülebilecek” diye konuştu.

Bu işletmelerin faaliyette bulundukları alan adlarını ticaret veya esnaf siciline de tescil ettireceklerini vurgulayan Nurettin Canikli, “Elektronik ortamda yapılan ticari iletişimi gerçekleştirenin belirlenebilir olması için bu iletişimde gerekli bilgilerin yer alması zorunlu olacak; promosyon ve hediye gibi hususların da açık ve anlaşılabilir olması sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Ticari amaçlı iletilerin ancak önceden onay alınarak gönderilebileceğine dikkat çeken Canikli,  “Alıcının iletişim bilgisini vermesi halinde, temin edilen mal ve hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik olanlarda ayrıca onay alınmayacak. Ayrıca esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın gönderilebilecek. Ticari elektronik iletilerde, göndericinin tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki bilgiler yer alacak” bilgisini verdi.

Alıcılara iletiyi reddetme hakkının da ücretsiz bir şekilde tanınacağını dile getiren Nurettin Canikli, bu talebin de üç iş günü içinde yerine getirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Bakan Canikli, yükümlülüklere aykırı hareket edenlere bin liradan, 15 bin liraya kadar değişen idari para cezası uygulanacağını kaydetti.