İzinsiz mesaj yasağı yeni iş fırsatı yarattı

1 Mayıs’ta yürürlüğe giren SMS ve mail yasağını iş fikrine dönüştüren Pozitifsistem, "Bana reklam SMS’i gönderin" diyenlere para kazandırıyor. Siteye gelen üyelerle kazanç artarken, sistemi kurgulayan Bülent Yıldırım siteye ilginin arttığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL

İSTANBUL - Elektronik ticaretin düzenlemesine yönelik olarak 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren kanun girişimcilere iş fırsatı yarattı. Yasayla artık firmalar tüketicilerden izin almadan reklam ve tanıtım mesajı gönderemiyor. Yasaya uymayan şirketleri ise kademeli olarak 50 bin liraya varan para cezaları bekliyor. Yasa sonrası kurulan Pozitifsistem. com işte bu izin zorunluluğunu fırsata çeviriyor, siteye kayıt olan kullanıcılar, SMS, mail ve video yoluyla reklamları izleyerek para kazanabiliyor. 

İletişim sektörüne 2008 yılında web üzerinden kontör satışıyla başladığını aktaran Pozitif Sistem Proje Sorumlusu Bülent Yıldırım daha sonra Sorente Ticaret’i kurarak toplu SMS satışı yapmaya başladığını söyledi. 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren izinsiz mesaj gönderme yasağının söylentilerinin ilk olarak 2010’da çıktığını aktaran Bülent Yıldırım, “Her yasak bir fırsat yaratır diyerek bu iş fikrini kafamda kurguladım” dedi. Yasanın çıkışı uzun süre gerçekleşmeyince mevcut ticaretine geri döndüğünü belirten Yıldırım, 2014 Ekim ayında SMS yasasının çıkartılacağı haberlerini görünce tekrar harekete geçti. Bugün veritabanlarında 40 bin kayıtlı kullanıcı olduğunu söyleyen Yıldırım, tüketicilere reklam başına 0.02 TL kazanç sunduklarını dile getirdi. Kullanıcıların siteye kazandırdığı yeni üyelerle kendilerine alt ekipler oluşturarak onların gelirlerinden de 0.015 TL ekstra ücret kazandığını belirten Yıldırım, “Sistemimizde alt ekiplerini kurmuş ve 1 adet reklam mesajı atıldığında 5,58 TL kazanan üyemiz mevcut” dedi. 

Hayali 10 milyon üye 

Pozitifsistem, reklam satışında direkt olarak firmalarla buluşmak yerine ilk olarak reklam ajanslarıyla anlaşıyor. Projenin öncelikli hedefi 100 bin tekil üyeye ulaşabilmek ancak Yıldırım’ın hayallerinde 10 milyon üye var. Yıldırım, bu iş fikrinin gelir getirmeyeceği yönünde birçok eleştiri aldığını ancak 1 Mayıs itibariyle siteye kayıt olan kullanıcı sayısının arttığını söyledi. İzinli bir veritabanı oluşturarak tanıtım ve reklam mesajları göndermeyi mümkün kılan bir diğer hizmet Emarka’nın hayatı geçirdiği İletimerkezi.com. Emarka İletişim’in 3 kurucu ortağından biri olan Enes Özden, “Ürünümüz sayesinde firmalar kendi izinli veritabanlarını oluşturuyor ve bu veri tabanını sağladığımız araçlarla gün geçtikçe geliştirebiliyor. Bu sayede alakasız kişilere mesaj gönderiminin önüne geçip, markalarının kötü bir imaja sahip olmasını engelliyoruz. Aynı zamanda markasına bağlı sadık bir kullanıcı kitlesini yönetilmesini sağlıyoruz” dedi. 3 binden fazla firma ile çalıştıklarını belirten Özden, bu sektörün önemininin gittikçe artacağını düşünüyor. Bugün BTK tarafından verilen Sabit Telefon Hizmeti lisansıyla bu hizmetin sunulabileceğini söyleyen Özden, sektörde 180 adet firmanın bu lisansa sahip olduğunu kaydetti.

İki farklı yöntemle reklam engelleme

Dünyada, alıcının ilk kısa mesajdan sonra reddetme hakkı olarak tanımlanan OPT-OUT ve ilk kısa mesajda dahil, önceden izin alma şartı getiren ve OPTIN sistemi olarak adlandırılan iki farklı düzenleme var. OPTOUT yöntemi Amerika Birleşik Devletleri ve Uzak Doğu'da, OPT-IN yöntemi ise Avrupa Birliğine üye ülkelerin genelinde uygulanıyor. Türkiye’de, önceden izin alma yöntemi olan OPT-IN yöntemi kabul edilmiş durumda.

Bu konularda ilginizi çekebilir