İzmir'i ziyaret eden turist sayısı azaldı

İzmir'e bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgiye göre, bu yılın ilk 9 ayında kenti 999 bin 499 turist ziyaret etti. Bu sayı geçen yılın aynı dönemindeki 1 milyon 94 bin 710 turist sayısına göre yüzde 8,6 geriledi. 

Kente deniz yoluyla gelen turist sayısında önemli miktarda düşüş yaşandı. 2015'in 9 ayında bu şekilde İzmir'e gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 33 azalarak, 312 bin 442'den 213 bin 67'ye indi. Söz konusu dönemlerde hava yoluyla gelen turist sayısı da yüzde 0,5 arttı. 

İzmir'e son yıllarda olduğu gibi yine en çok Alman turistler geldi. Almanlar İzmir'e gelen turistlerin yüzde 27'sini oluşturdu. 9 ayda İzmir'i yaklaşık 270 bin Alman turist ziyaret etti. Almanları, 81 bin ziyaretçiyle Fransızlar, 80 binle İngilizler, 73 binle Hollandalılar ve 57 bin turistle İtalyanlar izledi. 

'Krize rağmen başarılı'

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir turizm istatistiklerini AA muhabirine değerlendirdi. 

İşler, Türkiye'nin 2015 yılında turizmdeki krize rağmen başarılı bir yıl geçirdiğini belirterek, "Gelen turist açısında bir kriz var diyemeyiz ama turizm gelirleri açısında bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Gelirlerimiz şu an Türkiye genelinde yüzde 15 civarında düşüş gösterdi. Bu da biz sektör olarak özveride bulunduk, fedakarlık yaptık ondan kaynaklandı. Gelen turistin ayağı kesilmesin diye nisan ayına kadar uyguladığımız erken rezervasyon ücretlerini bütün yıl boyunca devam ettirdik" dedi. 

Otellerde geceleme süresinin 9 geceden 7,5 geceye düştüğü bilgisini veren İşler, şunları kaydetti:

"Tahmini olarak gelirlerde 2-3 milyar dolar arasında bir kaybımız var. Bu yıl sonu itibarıyla 3,5 milyar doları bulabilir. Başka bizim gibi hangi ülke var ki çevresinde bu kadar siyasi ve sosyal çalkantı olmasına rağmen turizmde sezonu yüzde 1 kayıpla geçmiştir. Bu Türkiye'nin başarısıdır, Kültür ve Turizm Bakanlığının yurt dışındaki kaynak zamanında yaptığı tanıtımların sayesindedir. Türkiye turizmi doğru yönetti diyebiliriz."

İşler, turizmde İstanbul ve Antalya'nın artık bir marka olduğunu dile getirerek, "Kendine gelmeyen, duruma göre pozisyon almayan tek bir şehir var, o da maalesef İzmir. Diğer kentler tanıtımlarını iyi yapıyor ancak sanki İzmir turiste ve turizm gelirine ihtiyacı yokmuş gibi hareket ediyor. İzmir'i yönetenler İzmir'in turizmine eğilmiyor, kentin tanıtımına önem vermiyor" diye konuştu.

Kentlerin tanıtımının belediyelerin görevi olduğuna dikkati çeken eden İşler, şöyle devam etti:

"5363 sayılı belediyeler yasasında belediyelerin, yönettikleri şehrin tanıtımını desteklemek ve turizmini geliştirmekle yükümlü oldukları yazıyor. Zaten merkezi hükümet yani Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin tanıtımı için 100 milyon dolar ayırıyor. Bu tanıtımda Türkiye'nin bütün illerine olduğu gibi İzmir'e de yer veriyor. Ancak bu geride kalmışlık İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanının İzmir turizmiyle ilgili bir vizyonunun ve stratejisinin olmamasından kaynaklanıyor. Belediyenin İzmir turizminde ciddi gelirler elde edebilirim, uluslararası fuarlara gidip özel İzmir çalışması yapıp, İzmir huzurlu, istikrarlı, güvenli bir şehir olduğunu dışarıda algılanan şekilde bir şehir olmadığını İzmir'e insanların rahatlıkla gelebileceğini anlatmalıyım kaygısı yok. Bu kaygıyı hissetmesi için insanın bir hedefi vizyonu olması gerek."