Kararlı bir girişimci ruha sahip olmamız başarıyı getirdi

MEHMET BÜYÜKSİMİTCİ - MOSB Yönetim Kurulu Başkanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kayseri yaklaşık 5 bin yıllık tarihe sahip ticaret ve sanayi ile özdeşleşmiş, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren Türkiye’nin sanayileşme hamlesine katkıda bulunmuş bir kent olma özelliğine sahip. Bugün itibarıyla İSO ilk 500 ve ikinci 500 listesinde toplam 34 firma Kayseri'den yer alıyor. Bu firmalar 1.8 milyar dolarlık ihracatla ekonomiye katkı veriyor. Kayseri'nin başarısında kararlı bir girişimcilik ruha sahip olmamız yatıyor. 

Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) öncülüğünde kurulan  Kayseri OSB,  24 milyon metrekare alana sahip ve yaklaşık  bin 150  işletmenin  faaliyette bulunduğu Türkiye’nin en büyük OSB'leri arasında yer alıyor. Yine, KAYSO’nun öncülüğünde kurulmuş olan  17 tesisi ile ekonomiye katma değer sağlayan  İncesu  ve Mimarsinan OSB de bu kararlı girişimcilik ruhunun bir başka somut örneği olarak karşımızda duruyor. MOSB'un temelleri 1998 yılında atıldı. 6 milyon metrekarelik alana sahip bölgede gıda, mobilya ve yapı sektörleri başta olmak üzere farklı alanlara yönelik imalat yapan 158 işletme bulunuyor. 

Cazibe merkezi olduk

Mimarsinan OSB, gerçekleştirdiği altyapı yatırımları ve sunduğu ulaşım avantajlarıyla son yıllarda girişimciler için önemli bir cazibe merkezi haline geldi. Başlangıçta bölgenin temelleri 4.5 milyon metrekarelik alanda atılmıştı. Taleplerin artması üzerine mevcut alana 1.5 milyon metrekarelik yeni alan ekledik. 

Büyüklükleri 5 bin ile 173 bin metrekare arasında değişen 372 sanayi parselinin büyük bir kısmı tahsis edildi. Bölgemiz gerek mükemmel şekilde kurgulanarak başarı ile sonuçlandırılan altyapı hizmetleri, gerekse burada yatırım yapan sanayicilerin kararlı duruşları sayesinde Orta Anadolu’nun kendine özgü yatırım merkezlerinden biri haline geldi. Bölgemizde işler iyi gidiyor. Arazi koşullarına rağmen altyapı sorunları büyük ölçüde çözüme ulaştı. Bölgemize ulaşım ise kolay ve rahat olduğu için hızlı bir değerlenme süreci yaşıyoruz. 

Kısacası  bölgemiz hızlı bir gelişim süreci yaşıyor. Birbiri ardına faaliyete geçen işletmelerde yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediliyor. Çalışan sayısının orta vadede 10 bin kişiye çıkacağını tahmin ediyoruz.  Özetle belirtmek gerekirse Mimarsinan OSB kısa zamanda katılımcı sanayiciler sayesinde büyük başarı elde etti. Bu başarıya katkısı olan ekibimize ve bizlere güvenip bölgemizi tercih eden sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Herkes bilmeli ki bölgemiz şimdiden bulunduğu havzada geleceğin önemli sanayi merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.