Kayseri çiftçisinin su özlemi ödenek engeline takıldı

Ödenek yetersizliği Kayseri’nin sulama projelerinde gecikmeye yol açtı. Develi 2. Merhale ve Bahçelik Barajı Sulama Projeleri 2018 yılında, Bünyan -Sarıoğlan, Bünyan-Elbaşı- Karadayı Sulama Projeleri ise bu yılın sonunda bitirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH - KAYSERİ

Ödeneklerde kısıtlamaya gidilince, Kayseri çiftçisinin su özlemi yine bir başka bahara kaldı. 

Zamantı Irmağı’nın suyunu Gıcık Tüneli aracılığı ile Develi Ovası’na aktaracak sulama tesisleri ile Yamula, Bahçelik ve Sarıoğlan barajlarında toplanan milyonlarca metreküp suyu ilin değişik kesimlerindeki kıraç topraklarla buluşturacak sulama şebekelerinin inşaatları, ödenek yetersizliği yüzünden yine ağır aksak gitmeye başladı.Edinilen bilgiye göre Develi 2. Merhale ve Bahçelik Barajı Sulama Projeleri 2018 yılında, Bünyan-Sarıoğlan, Bünyan-Elbaşı- Karadayı Sulama Projeleri ise bu yılın sonunda bitirilecek. 

Develi 2. Merhale Projesi, Zamantı Irmağı’ndan yılda 102.83 milyon metreküp suyun, Develi Ovası’na aktarılarak 58.7 bin hektar alanın sulu tarıma açılmasını öngörüyor. Projenin 2’nci merhalesinde ilk etabı oluşturan ve söz konusu suyu ovaya derive edecek şekilde planlanlanan 10.7 kilometre uzunluğundaki tünel (Gıcık Tüneli) ile 6 bin 445 metrelik yaklaşım ve iletim kanalları 2011 yılında tamamlandı. 5 ünitede ise yapım çalışmaları ağır aksak yürüyor. Ödenek yetersizliği yüzünden gecikmeli olarak programa alındığı söylenen bu ünitelerin 4’ü sulama tesisi, 1’i ana şebekede depolama işlevi üstlenecek olan Gümüşören Barajı. 2 ünite ise yatırım programına alınmayı bekliyor. 

Havzadaki binlerce çiftçi ailesinin düşlerini süsleyen iki aşamalı projenin temelleri 1974 yılında atıldı. İlk etapta, 1. Merhale’nin 2 ünitesini oluşturan Ağcaşar ve Kovalı Barajları bitirilerek 18 bin 500 hektarlık alanın sulu tarıma açılması sağlandı. Ovada bu sayede yılda 20 milyon TL gelir elde ediliyor. Projenin ikinci aşamasında yer alan tesisler devreye girdiğinde ise sulu tarıma açılacak alan miktarı 58 bin 681 hektara, yıllık tarım getirisi ise 45 milyon TL’ye çıkacak. Zamantı Irmağı’ndan ovaya derive edilecek 103 milyon metreküp su, sadece sulama işlevini ye- Kayseri çiftçisinin su özlemi ödenek engeline takıldı Ödenek yetersizliği Kayseri’nin sulama projelerinde gecikmeye yol açtı. Develi 2. Merhale ve Bahçelik Barajı Sulama Projeleri 2018 yılında, Bünyan -Sarıoğlan, Bünyan-Elbaşı- Karadayı Sulama Projeleri ise bu yılın sonunda bitirilecek. rine getirmekle kalmayacak, Gümüşören Barajı’nda kurulacak HES ile yılda 25 milyon kwh elektrik enerjisi üretilecek. Türkiye’nin sayılı sulak alanları arasında yer alan ve RAMSAR Konvansiyonu’na dahil edilen Sultansazı Kuş Cenneti’nin ise, kurak geçen dönemlerde kurtarıcısı olacak. 

Bahçelik bittiğinde 49 bin hektarı sulayacak 

Bahçelik projesi sulama, enerji ve taşkın koruma amaçlı bir proje. Bahçelik Barajı 2005 yılında tamamlandı. Projenin ikinci aşamasında yer alan ve yapım çalışmaları ana isale sulama hattı ile eşzamanlı olarak başlatılan hidroelektrik santral ise 2010 yılında hizmete girdi. Molu Enerji AŞ tarafından Yenilenebilir Enerji Sistemi uyarınca kurulan santral yılda 29 milyon kilowat/ saat enerji üretiyor. Toplam 49 bin 33 hektarlık alanı sulayacak ve 34.6 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretecek şekilde projelendirilen Bahçelik Barajı’nda bugüne kadar 5 sulama ünitesi bitirildi. 2015 yılı programına alınan 4 ünitesinde ise çalışmalar henüz yeni başladı. 2 ünitenin ileriki yıllarda yatırım programına alınacağı bildirildi. İnşaatı tamamlanan üniteler arasında toplam uzunluğu 30 kilometreye varan 3 ayrı iletim hattı da var. 20 kilometrelik Köprübaşı - Ekrek ana iletim hattında ise çalışmalar devam ediyor. 

Pınarbaşı İlçesi’nin 10 kilometre güney batısında ve Zamantı Irmağı üzerinde kaya dolgu tekniği ile inşa edilen Bahçelik Barajı 216 milyon 140 bin metreküp su toplama kapasitesine sahip. Eğer ödenek akışı normale döner, inşaatlar biterse, Baraj yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki ana iletim kanalları aracılığı ile Pınarbaşı, Bünyan, Sarıoğlan, Tomarza, Develi ve Ağırnas’ta toplam 49 bin 33 hektar alanı sulayacak.

Yamula Kırşehir ve Yozgat'ın da sulama umudu

Kayseri çiftçisinin bir başka sulu tarım umudu ise Yamula Barajı. 3.5 milyar metreküp su haznesine sahip Yamula Barajı yap-işlet- devret modeliyle özel sektör tarafından inşa edildi. Enerji ve sulama amaçlı baraj, 2005’ten beri 425 milyon/ kilowatsaat elektrik enerjisi üretiyor. Toplanan suyu toprakla buluşturacak tesisler ise henüz bitmediği için havzadaki 187 bin 600 hektarlık alanı sulu tarıma açmak mümkün olmuyor. DSİ Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Yamula Barajı Mansap Cazibe ve Pompaj Sulaması tesisleri yüzde 53 oranında bitirilerek 7 bin 784 hektarlık arazinin sulanmasına başlandı. AynI proje kapsamındaki Uzungüney ve Dadağı pompa istayonları enerji nakil hatları ise bu yıl bitecek.2014’te ihalesi yapılan bin 140 metrelik Dadağı Tüneli’nin, 15.5 kilometrelik tahliye kanalları ile pompaj-boru hattı geçişlerinin yapımı sürüyor. Yamula Sulama Projesi bittiğinde Kayseri’de 8 bin hektarlık Nevşehir, Kırşehir ve Yozgat’ta ise toplam 180 bin hektarlık alan sulu tarıma açılmış olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir