Kıbrıs’ın birleşme ihtimali pazara canlılık getiriyor

Annan Planı’nın tartışıldığı 2004 yılında iki katı büyüyen ve yılda 6 bin adetlerin üzerinde satış rakamları gören KKTC otomobil pazarı, birleşmenin yeniden gündeme gelmesiyle özellikle lüks segmentte hareketli günler yaşıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Barış Harekatı’nın 41’inci yılında Rum kesimiyle yeniden birleşme müzakereleri yürütüyor. Her ne kadar biz Türkiye’de yaşayanlar pek fark etmesek de Kıbrıs Türk halkı müzakereleri heyecanla takip ediyor, sonuçlarının ne olacağını merak ediyor. 

Müzakerelerin bir Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti ortaya çıkarıp çıkarmayacağını söylemek ya da yeniden birleşmenin Ada ekonomisini nasıl etkileyeceğini kestirmek için henüz çok erken, ancak konuya sadece otomobil pazarı açısından bakıldığında ‘uzak ihtimallerin’ bile pazarı olumlu etkilediğini söylemek mümkün. 

Yaklaşık 250 binlik bir nüfusa sahip olan KKTC’nin yıllık yeni otomobil satışı 3 bin adet. Bu rakam üç aşağı beş yukarı 10 yıldan beri böyle. Ada otomobil pazarındaki tek değişiklik Kofi Annan’ın sunduğu, Türkler tarafından desteklenen, Rum tarafının ise sıcak bakmayıp reddettiği plan döneminde yaşanmış ve Türk tarafında pazara ikiye katlanarak 6 bin adetler seviyesine çıkmış. Nüfusu 1 milyon kişi olan Güney’in otomobil pazarının büyüklüğü ise yılda 9 bin adet. 

Kütahya'daki kadar araç satılıyor 
Yeniden birleşmenin gündeme gelmesiyle pazarda bir hareketlilik gözlenmeye başlanmış. Aslında Türkiye’ye ile mukayese edildiğinde bir yılda Kütahya’da satıldığı kadar aracın satıldığı, Türkiye pazarının binde 4’ü kadar bir büyüklüğe sahip Kıbrıs, burada otomobil satanlar için yine de kârlı bir pazar. KKTC’de 5 yaşına kadar kullanılmış araçların ithalatına izin veriliyor. Pazarda yeni otomobil kadar kullanılmış olarak ithal edilen araç da satılıyor. 

İlginç bir de rakam var; pazarın en çok satılan markası Suzuki, KKTC’ye sadece kullanılmış olarak ithal ediliyor ve ülkede bir distribütörü de yok. Uğur Sakarya bu durumun yeni otomobil pazarının büyümesini önemli ölçüde engellediğine de dikkat çekiyor. 

Lüksün yüzde 20'si Borusan'ın 
Kuzey Kıbrıs pazarına Land Rover markasıyla giren, bu yıl da Jaguar’ı satışa sunan Borusan Oto, 2014 yılında 51 adetlik satışla premium segmentin lideri olmuş. Bu yılki satış hedefi ise 20 adeti Jaguar olmak üzere 80 adet. Bu rakamlar her ne kadar çok küçük gibi görünse de, lüks segmentte yüzde 20’lik Pazar yapı alarak liderliği yakalayan Borusan Oto için, Kıbrıs’ta araç satmak umut ve gelecek vadeden üstelik de kâr da beklenen bir operasyon. 

Borusan Oto Genel Müdürü Uğur Sakarya, Jaguar’ın yeni XE ve XF’le birlikte son altı ayda yıl sonunda kadar Türkiye’de 500 adet satış hedefi olduğunu bu hedefin yüzde 60’ının en büyük bayii Borusan Oto tarafından yapılacağını bunun 20 adetinin Kıbrıs’ta satılacak olmasının ise önemli olduğunu vurgulayarak, ‘KKTC pazarını ciddiye alıyor ve müşterilerimizi memnun etmek için buraya da yatırım yapıyoruz” dedi

50 milyon lira yeni yatırım 
Borusan Otomotiv tarafından ithal edilen BMW, MINI, Land Rover ve Jaguar markalarının yaklaşık yüzde 60’nın müşterilere ulaşmasında aracılık eden Borusan Oto, ikinci el satışları da ilave edildiğinde yılda yaklaşık 21 bir adet otomobil satıyor. Şirket Genel Müdürü Uğur Sakarya, bu rakamı daha da yukarıya çekmek için yatırımlarına devam ettikleri, bu amaçla İstanbul Anadolu Yakasında 50 milyon TL yatırımla yeni bir merkezin temelini attıklarını belirterek şunları söyledi: "Toplam 55 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yeni tesisimizde Avcılar ve İstinye şubelerimiz gibi tüm markalarımızı temsil edeceğiz. Özellikle toplam 77 çalışma alanına sahip BMW servisimiz ile İstanbul Anadolu Yakası’ndaki müşterilerimize servis hizmeti sunacağız. Bu tesis aynı zamanda Avcılar, İstinye, Adana ve Ankara'dan sonra beşinci Jaguar - Land Rover satış ve servis noktamız olacak. Samandıra tesisimiz ile Borusan Oto olarak ilk defa İstanbul Anadolu Yakası'nda Jaguar ve Land Rover satış ve servis hizmeti veriyor olacağız. Ayrıca Samandıra’da aynı Avcılar gibi 100’ ün üzerinde aracı sergileyebileceğimiz kullanılmış oto merkezimiz ile İstanbul Anadolu Yakası'nın en büyük premium segment kullanılmış oto tesisini yapmış olacağız. Bu tesis ile birlikte premium segment kullanılmış otoda liderliğimizi pekiştireceğiz” dedi.

Tüm zamanların en iyi temmuz ayı oldu
Temmuz ayı satışlarının tarihi bir rekorla kapanmasını beklediklerini ifade eden Uğur Sakarya, temmuz ayında yaklaşık 75 bin adetlik bir satış rakamına ulaşılacağını, bunun da tarihi bir rekor anlamına geleceğini söyledi. Sakarya bu yüksek satışın, mayıs ayındaki işçi eylemlerinden ötürü teslimatlarını ertelenmek zorunda kalınan yerli üretimlerin tesliminin temmuz ayına sarkmasından kaynaklandığını ifade etti.

Ankaralılar elektrikliyi sevdi
BMW’nin elektrikli i3 ve i8’e olan talebin artarak devam ettiğini de dile getiren Sakarya, şu bilgileri verdi: “Ataşehir’de başladığımız operasyona geçen ay itibariyle üç şubemizi daha ekledik ve Ankara’da da satmaya başladık. Ankara’dan çok yoğun talep geldi. İki ay içinde Ankara’dan toplam 13 adet elektrikli otomobil sattık. Toplam satışımız da bu sene başından beri 85 elektrikli araç oldu. Yüzde 35’i i3, yüzde 65’i i8. Şu anda İstanbul kadar elektrikli satışı yapıyoruz Ankara’da. Bu yıl sonunda İstanbul ve Ankara’da toplam 200 adetlik elektrikli BMW i satışına ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir