Kırmızı ete soruşturma yok

Rekabet Kurumu, yaptığı ön araştırmada soruşturmaya gerek görmedi; bazı kısımlar için çalışmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, kırmızı et fiyatlarındaki artışıyla ilgili soruşturma açmadıklarını bildirdi. Kaldırımcı, "Bir ön araştırma yaptık ama, ön araştırmamızda vardığımız sonuç, yapısal unsurların daha önemli, daha belirleyici olduğu ve fakat örgütlü, kartel dediğimiz türden rekabet ihlali tespiti yapmaya imkan verecek bir tablonun bulunmadığı şeklinde" dedi.

Kaldırımcı, İstanbul Sanayi Odasında düzenlediği basın toplantısının sonunda basın mensuplarının et fiyatlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

"Et fiyatları konusundan bu hafta içinde bir sonuç çıkar mı? Bu piyasadaki düzenleme nasıl olabilir?" şeklindeki bir soru üzerine Kaldırımcı, kamu otoritelerinin dahil olduğu bu konunun sonucunu şimdiden kendilerinin söylemesinin uygun olmadığını ifade etti.

Kaldırımcı, şöyle devam etti:

"Ama konuyla ilgili şunu söyleyebilirim; Bize şikayetler geldi. Basından, medya ortamından hareketle biz konuyu resen anlamlı da gördük, müdahil olduk. Bir ön araştırma yaptık ama, ön araştırmamızda vardığımız sonuç, yapısal unsurların daha önemli, daha belirleyici olduğu ve fakat örgütlü, kartel dediğimiz türden rekabet ihlali tespiti yapmaya imkan verecek bir tablonun bulunmadığı şeklinde bir kurul kararımıza dönüştürüldü. Yani ön araştırma sonucunda bir soruşturma açmamış olduk."

"İthalat kalıcı çözüm değil"

"Yüksek alım yapanlar olduğu" şeklindeki bir hatırlatma üzerine de Kaldırımcı, onlara ilişkin ve hem sektörün geneline hem de alt başlıklarına dönük ilgilerinin sürdüğünü aktararak, "Özellikle sektörün bazı kısımlarında ek çalışmalar yaptığımızı ifade edebilirim" dedi.

Kaldırımcı, "İthalat bu konuda çözüm olabilir mi?" sorusu üzerine de çözümlerden birini ithalatın oluşturabileceğini söyledi. Bakanlığın bu konuda bir inisiyatifinin olabileceğini dile getiren Kaldırımcı, "Ama kalıcı sonuçlar için herhalde başka şeyler üzerinde durmak gerekir" diye konuştu.

Kamu yardımının etkisi

"Bu sektörde kamu yardımı sizce rekabette dezavantaj oluşturabilir mi?" sorusuna da Kaldırımcı, şöyle yanıt verdi:

"Yapısal unsur dediğimiz başlık altında hayvancılığın, etin kamu yardımları açısından özel bir kategori olduğunu ifade edebilirim. Devlet yardımlarıyla ilgili Batıda ve dünyanın pek çok ülkesinde mevzuat belirlenirken tarım, hayvancılık bazen dışta bırakılır. Çünkü orası biraz özelliği olan bir alandır. Küçük işletmeler vardır, örgütsüzdür. Türkiye'de de bu alandaki örgütlenme süreci, mevzuat çalışmaları devam ediyor. İlgili sosyal kesimin özelliklerinden hareketle kamunun bu konuya olan duyarlılığının devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Ama yapısal temelde verimli işletmeler ortaya çıkmadıkça, ölçek meselesi halledilmedikçe bilgi meselemiz, çağdaş teknolojiyle bu alanda üretim, dağıtım konusuna bir çözüm sağlanmadıkça zannederim inişler-çıkışlar devam edecektir."

"Şu an müdahil olacağımız bir nokta bulunmuyor"

"Kırmızı et fiyatlarının artışıyla ilgili Rekabet Kurumu'nun bu aşamada bir müdahalesi olup olmayacağına" yönelik soru üzerine de Kaldırımcı, şunları söyledi:

"En azından mevcut durum itibariyle şimdi müdahil olacağımız bir noktanın olmadığını, rekabetçi açıdan ifade etmiş olduk. Ama konuyu başka alanlarına dönük olarak, ilgili sektörün alt başlığı olarak tanımlanabilecek bazı yönlerine dönük olarak çalışmamız devam etmekte. Elimizdeki belge ve bilgiler belki ileride bir soruşturma açma gerekçesi olabilir. Ama bugün itibariyle bizim açımızdan böyle bir tablo yok."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir