Kıymetliler topyekun kırmızıda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta ayı piyasasının etkisinde kalan altın 25 dolar birden kaybederek 1175 dolar/ons kritik destek sınırına dayandı. Hisse senedi piyasalarında da düşüş gözlenirken yatırımcıların tercihi dolar oldu. Altın yüzde 2 değer kaybederken, rakibi dolar yüzde 1.63 yükseldi. 

Altın haftaya 1200 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. 20 Haziran itibariyle Yunanistan’ın, borç ödemesine dair revize edilmiş planını sunmasıyla, Avrupa Birliği ile anlaşmaya varmaya yakın olduğu gözlenince, yatırımcılar altından çıktılar. Diğer yandan ABD’nin 2. el konut satış rakamları beklendiği üzere güçlü açıklandı. 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşılan konut sektörü, ülkenin büyümesi açısından olumlu bir gelişme olduğundan, altın sert darbe alarak 1182.24 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Salı günü altının üzerindeki satış baskısı devam ederken, ABD'nin yeni konut satış rakamlarında 523K beklentiye karşılık 546K açıklanan rakamlar, piyasalara moral aşılayarak risk iştahını kabarttı, altını 1176.40 dolar/ons’a kadar sürükledi.

ABD rakamları altını dibe çekti

Hafta ortasında bu kez ABD'nin GSYH rakamlarının güçlü açıklanmasının da etkisiyle altın yaklaşık 3 haftanın en kötü fiyatı olan 1171 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Sonraki günler 1175 dolar/ons kritik seviyesinde tutunmaya çalışan altın, haftayı 1175.40 dolar/ons ile bitirerek yüzde 2 oranında değer kaybetti. En çok kan kaybını yüzde 4.5 ile Paladyum yaşarken, gümüş yüzde 1.86 ve platin de yüzde 0.66 değer kaybetti. Rezerv para dolar bir kısım yatırımcının tercihi oldu ve yüzde 1.63 getiri elde etti. 

Çin'den 2 ay sonra hamle geldi

Çin Merkez Bankası, 2 aydan sonra ilk kez finansal sisteme nakit akışını sağladı. Bu hamle tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetlerini düşürmeyi amaçlarken, bazıları bu hamleyi oldukça mütevazi buldu. Piyasalar bu gelişmeye pek tepki göstermese de, Çin’in gevşek para politikasına dair hamleleri, en önemli ham madde ithalatçısı ülkelerden biri olması açısından kritik. Diğer yandan Yunanistan'ın çözüme ulaşamayan alacak verecek meselesi, tüm piyasa oyuncularının kafasını meşgul ederken, altının bu sene itibariyle fiziki alımlardan yoksun olması madeni çok zorluyor. Bu hafta içinde Yunanistan ile devam eden görüşmelerin karara bağlanması bekleniyor. Tansiyonun düşmesi halinde altın negatif fiyatlanabilir ve maden 1140 dolar/ons'taki çok kritik desteğine kadar geri çekilebilir.