Kıymetlilerin gardı düştü

Nazlı Gökçe MİS / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Geçtiğimiz hafta boyunca ayı piyasasının pençesinden kurtulamayan altın, kağıt piyasasında sadık yatırımcıların geri dönmesi ve ABD'den açıklanan pozitif ekonomik verilerle dağılarak haftayı yüzde 2.35 kayıpla kapattı. 

Haftanın ilk işlem gününe 1160 dolar/ons’tan giriş yapan altın satışa maruz kalırken, Euro/dolar paritesi yükselen bir grafik çizerek 1.7’yi aştı. Altın, ABD’de piyasalarının devreye girmesiyle sert bir hamle yaparak 6 haftanın en iyi fiyatını 1170.09 dolar/ons’la kaydetti. Sonrasında kar satışları kaçınılmazdı ve bu kez altın, stop losslarla 1146 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Salı günü Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’dan açıklanan, iş dünyasındaki eğilimi gösteren IFO endeksinin beklentileri aşması, hisse senedi piyasalarında pozitif etki yaratarak altının fiyat bandının düşmesine neden oldu. ABD piyasalarına geçildiğinde, ülkenin yeni konut satışlarının artış göstermesi yanında, tüketici güven endeksinin aylar içindeki en yüksek seviyesine ulaşması yatırımcıları kağıt piyasasına yönlendirdi. Altındaki satış hareketi hafta ortasında 1118 dolar/ons'a kadar devam etti. Hem ABD’den açıklanan dayanıklı mal siparişlerindeki kayda değer yükseliş, hem de yatırımcıların birer birer kağıt piyasasına geçmeleri altının düşüşüne zemin hazırladı. Perşembe günü frene basan altın'ın direnci bu kez ABD'nin işsizlik başvurularındaki azalma ve büyümeye dair revize verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle sınandı. Son işlem günü yüzünü yukarı dönen altın, ABD'nin Michigan Üniversitesi güven endeksi düşük açıklanınca, hafta içindeki kaybını telafi ederek kapanışı 1133.27 dolar/ons'tan yüzde 2.35 düşüşle gerçekleştirdi. Diğer kıymetli madenlerde de topyekün kayıp yaşanırken en büyük darbeyi yüzde 4.70 ile gümüş aldı. Paladyum yüzde 3.3 ve Platin yüzde 0.6 ile takip etmek durumunda kaldılar. Dolar ise yüzde 1.8 kazançla, kendisini tercih eden yatırımcılarını sevindirdi. 

Altın, önceki hafta yakaladığı rüzgarı lehine kullanamadı. Küresel bazda yaşanan talep eksikliğinden dolayı, altın fiyatı oldukça kırılgan bir hal aldı. 1125 dolar/ons'un üzerinde tutunması pozitif ancak alım yapmayı düşünen yatırımcıların biraz daha kesin bir sinyal beklemeleri daha uygun olacaktır.