Kombine sığırcılık yatırımına 7.5 milyon lira faizsiz kredi

Bakanlar Kurulu'nunca yayınlanan karara göre, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriliği yatırımlarında kullanılacak yatırım ve işletme kredilerinde üst limit 7.5 milyona kadar çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - 2015 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla tarımsal projelere kullandırılacak indirimli faiz oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. Karar uyarınca 200 bin liradan 12.5 milyon liraya kadar kredi için cari faiz oranının yüzde 25-100’ü oranında indirim yapılacak. Ziraat Bankası halen tarımsal kredilere vadesine göre yüzde 8-11arasında faiz uyguluyor. 

Özellikle hayvansal üretimi artırmak amacıyla her yıl yenilenen indirimli tarımsal kredi faizi uygulaması 2015 yılında da sürecek. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifl eri aracılığıyla kullandırılan yatırım ve işletme kredilerine 1 Ocak 2015’ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 25 ile 100 arasında değişen oranlarda indirim yapılacak. Ziraat Bankası’nın faiz indiriminden doğan kaybı Hazine tarafından karşılanacak ve krediler için yüzde 1 komisyon alınacak. Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği yatırımlarında kredi faiz indirimi yüzde 50 uygulanacak. Büyükbaş hayvan işletme kredileri yüzde 25, besicilik işletme kredileri de yüzde 50 indirimli olacak. Genel olarak damızlık yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği-yetiştiriciliği yatırımlarında kullanılacak yatırım ve işletme kredilerinde limit 1 milyon lira ile 7.5 milyon lira arasında değişiyor. Bu kapsamdaki kredilere yüzde 25-yüzde 100 arasında indirim uygulanacak.

Bitkisel üretimde üst limit 10 milyon TL 

Bitkisel üretim alanında üst limiti 500 bin lira ile 10 milyon lira arasında olan projelere, yüzde 25-100 arasında indirimli kredi kullandırılacak. Sertifikalı tohum, fide, fidan yatırımları ve işletme döneminde kullandırılan kredilerden faiz alınmayacak. Sözleşmeli üretim modeli kapsamında üreticilerle sözleşme imzalayan gerçek ve tüzel kişi üreticilere de üretim faaliyetinin finansmanı amacıyla 10 milyon liraya kadar sözleşmeli üretim kredisi açılabilecek.

rtnhtyn-002.png

Bu konularda ilginizi çekebilir