Kullandırılan tarım kredi miktarında artış hedefleniyor

Bu yıl kullandırılan tarım kredi miktarının 6.5 milyar lira olarak gerçekleşmesi hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, bu yıl kullandırılan kredi miktarını geçen yıla göre yüzde 9 artırarak 6 milyar 500 milyon lira olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Güvendi, kurumun faaliyetlerine ilişkin Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen sohbet toplantısında, kredi faizinin büyük kısmının hazineden karşılandığı bir sistemle çiftçiye, faizsiz veya maksimum yüzde 8 civarında finansmanla kredi verdiklerini belirtti. Güvendi, özel bir banka ile Tarım Kredi arasında kredi maliyeti bakımından yüzde 100'e yakın fark olduğunu ifade etti. 

Bu yıl kullandırılan kredi miktarını geçen yıla göre yüzde 9 artırarak, 6 milyar 500 milyon lira olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildiren Güvendi, ürünü sezonunda alma karşılığında yüksek faizle avans verilmesinin, Tarım Kredi'nin güçlü olması ve sahadaki etkisini artırmasıyla azaldığını söyledi.

Önceliklerin var olan üyelerinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak, pasif ortaklarını aktif hale getirmek ve ortakların büyümelerini sağlayacak projeler geliştirmek olduğunu dile getiren Güvendi, 26 milyar lira kredi kullanımıyla Ziraat Bankası'nın birinci sırada olduğunu, 6 milyar lira kredi kullandırılmasıyla da Tarım Kredi'nin ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Güvendi, kredi ihtiyacına ve talebe göre verilecek kredi miktarının artırılabileceğini ifade etti. 

"Gıda fiyatlarında bu yılki beklentiler olumlu" 

Güvendi, gıda fiyatlarından nüfusun yüzde 90'nın memnun olmadığını dile getirerek, üretici ile tüketici fiyatları arasındaki makasın daraltılması için gayret gösterdiklerini ancak piyasayı etkileyecek güçte olmadıklarını söyledi. 

Gıda fiyatlarında bu yılki beklentilerin olumlu olduğunu ifade eden Güvendi, çiftçinin üretimden ve hayvancılıktan vazgeçmediğini, bu nedenlerle bu yılın geçen yıldan iyi olacağı kanaatinde olduklarını kaydetti.  

Et fiyatlarındaki gidişat iyi değil

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının et ithalatına izin vermediğini anlatan Güvendi, "Fakat burada eksik olan husus, et ithalatı yapmıyorsak, kendimizin yetiştiriyor olması lazım, içeriden karşılanması gerekir. Tarım Kredi olarak toplu olarak besi hayvanı ithal edip, küçük ve orta ölçekli çiftçilere bu hayvanlarının dağıtımını yapmayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teklif edeceğiz" diye konuştu. 

Güvendi, et fiyatları çok yükseldiğinde damızlık hayvanların kesime götürüldüğünü ifade ederek, bunun büyük tehlike oluşturduğunu kaydetti. Güvendi, et fiyatlarında gidişatın iyi olmadığını da ileri sürdü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir