Dolar 2,90'ın altına indi

Rusya ve İsrail ilişkilerinde normalleşme süreci doları aşağı çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'deki referandumdan beklenmedik şekilde Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkmasıyla geçen hafta sert satış baskısı altında kalan dolar/TL'de yukarı yönlü baskı bu haftaya da taşınırken Rusya ve İsrail ile ilişkilerinde normalleşme beklentileri satış baskısını hafifletiyor.

İngiltere endişeleriyle geçen hafta 2.85'li seviyelerden sert yükselişle 3 seviyesini test etmesi ardından lokal yatırımcıların tek günde 1 milyar doları aşan döviz satışlarının da desteğiyle yönünü aşağı çevirmişti.

Geçen hafta 24 Mayıs'tan beri en yüksek seviye olan 3.0015'e kadar yükselen kur dün ise günü 2.93'ün hemen üzerinde tamamladı. Dolar/TL bu sabah güne 2.9260/2.9271 seviyesinden başladı. Açılıştan sonra yönünü aşağı çeviren dolar, 2,90 seviyesinin altına indi. 2,8975'i gören kurda işlemler saat 16:12 itibariyle 2,9035'ten geçiyor.

Bankacılar küresel piyasalarda Brexit sonrası endişelerin yakından takip edilmeye devam edildiğini belirtirken, iç piyasada 11:00'da Mayıs ayına ilişkin yabancı ziyaretçi sayısı, 14:00'da ise Haziran ayı TCMB faiz kararına ilişkin Para Politikası Kurulu özetleri takip edilecek.

Dış piyasalarda ise TSİ 15:30'da açıklanacak ABD ilk çeyrek nihai GSYH verileri ve çekirdek PCE ile 17:00'da açıklanacak Haziran ayı tüketici güven endeksi takip edilecek.

Bankacılar TL'nin dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden ruble ile birlikte pozitif ayrıştığına dikkat çekerek Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşebileceği beklentisinin ve lokal döviz satışlarının devamının bu gelişmede ana belirleyici olduğunu söylediler.

Analistler Rus ziyaretçi sayısının bu yıl, iki sene önceki 4.5 milyondan 1 milyona kadar düşeceğini, turizm gelirlerinde ise en az 5 milyar dolarlık kayıp oluşacağını hesaplıyorlardı.

Önümüzdeki dönemde Rusya ve İsrail ile ilişkilerin ne kadar hızlı bir şekilde toparlanacağı ve bu yılki kayıpların ne kadarını telafi edebileceği yakından takip edilecek.

Bir diğer taraftan ise lokaller 200 milyar dolara yaklaşan döviz birikimlerinin bir kısmını dolar/TL'de yaşanan sert yükselişlerde kâr amaçlı satış fırsatı olarak değerlendiriyor.

Genellikle kur 2.80'e doğru yaklaştığında döviz alımlarına hız veren bireysel ve kurumsal yatırımcılar kurun 3 seviyesine doğru yükselmesi durumlarında ise yeniden TL'ye dönüyorlar.