'Kuru incir rekoltesi yüzde 7 artacak'

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şen, kuru incirin rekoltesinin hava şartlarının normal seyretmesi durumunda yüzde 7 artacağını tahmin ettiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, 2015-2016 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekoltesine ilişkin, "Hava şartlarının normal seyri halinde geçen yıla göre yüzde 7 artarak 74 bin 505 ton olacağı tahmin ediliyor" dedi.  

Tarımsal üretimi teşvik amacıyla İzmir Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen kuru incir rekolte tahmini toplantısı gerçekleştirildi. Borsa Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şen, incir üretiminde yaşanan sıkıntılara değinerek aflatoksin ve kalıntı sorununu aşamadıklarını, sorunun çözümü için uyum içerisinde çalışmanın şart olduğunu söyledi.  

Germencik'ten Denizli'ye kadar olan incir bölgelerinde çok sayıda enerji santralinin bulunduğuna dikkati çeken Şen, pek çoğunun bacalarından gazları doğaya saldığını, re enjekte etmeleri gereken yüksek sıcaklıktaki suları Büyük Menderes Nehrine deşarj ettiğine dikkati çeken Şen, "Bu gazlar ve sular ağır metaller içermektedir. Şu anda üreticilerimiz incirin kalite ve fiyatını bırakmış ağaçlarını kurtarma peşine düşmüşlerdir. Önlem alınmadığı takdirde yakın zamanda incir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Çünkü yapılan ölçümlerde yüksek miktarda bor, kadmiyum ve kükürt gibi birçok madde tespit edilmiştir" diye konuştu. 

Konuşmasının sonunda kuru incir rekoltesine değinen Şen, "2015-2016 sezonunda Ege Bölgesi kuru incir rekoltesinin hava şartlarının normal seyri halinde geçen yıla göre yüzde 7 artarak 74 bin 505 ton olacağı tahmin ediliyor" dedi.  

Şen, temmuz ve ağustostaki aşırı sıcak havanın neden olduğu üründeki çatlakların kalite ve üretim kaybına sebep olduğunu da sözlerine ekledi.