Mavi 1 milyar TL ciroyu buldu yurtdışı üretimini geri çekiyor

Mavi'nin 2018 yol haritasına göre yıllık yüzde 30'lik büyümesürdürülerek 2.5 milyar TL ciroya, dünyada ise 635 Mavi mağazasına ulaşılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Son 5 yılda her yıl yüzde 30 büyüyen Mavi 1 milyar TL ciroyu yakaladı. Mavi CEO'su Cüneyt Yavuz, bu yıl için de yüzde 30 büyüme planı yaptıklarını, yüzde 25 olan yurtdışı cirosunun ise yüzde 35'e yükselmesini hedefl ediklerini açıkladı. Mavi bugün üretiminin yüzde 80'ini Türkiye'de, yüzde 20'sini ise ağırlıklı Uzakdoğu'da yapıyor. Ürünün siparişinin alınıp müşteriye ulaşmasına kadarki sürenin öneminin arttığını anlatan Yavuz, "Bu süre Bangladeş'te 45 gün, Türkiye için ise 28 gün. Bu nedenle yurtdışındaki üretimi Türkiye'ye geri kaydıracağız. Bu nedenle kapasite artırıyoruz" dedi. 

Diyarbakır İstinyepark'ı geçti 

Basın mensupları ile biraraya gelen CEO Yavuz, Türkiye'de jean denilince ilk akla gelen marka haline gelen Mavi'nin 1991 yılında, o gün 51 yaşında olan Sait Akarlılar tarafından kurulduğunu belirterek, "Kendisi benim ilham kaynağım. Enerjilerin boşa gittiği bir ülkedeyiz. Enerjiyi neye verirsek onu büyütüyoruz. Biz enerjimizi Mavi'yi büyütmeye veriyoruz" ifadesini kullandı. Son dönemde Güneydoğu bölgesinde satışlarda önemli bir sıçrama gördüklerini vurgulayan Yavuz, "Diyarbakır, Urfa, bu illerde satışlar 5 bin adetlerden 25 binlere fırladı, İstinyepark mağazamıza yakın satış yapılıyor" dedi. Yavuz bu artışta İran'dan gelenlerin de etkisi olduğunu belirtti. 

Rusya bize fırsat oldu

Rusya'da işlerin nasıl gittiği sorulduğunda, "Bizim için fırsat oldu. Kiralar düştü, hızlı mağazalaşmak için gaza bastık" dedi. Mavi 50 ülkede 5 bine yakın noktada satılıyor. 361 Mavi Shop bulunuyor. Bunların 78'i yurtdışında. Türkiye'de Kilis hariç her ilde var Mavi. 2015'te yurtdışında 90 mağazaya ulaşmayı hedefl iyor. Marka ABD'de çok güçlü. CEO Yavuz Bloomingdale's'e girmelerinin hikayesini de paylaştı: "Bloomingdales's'in patronunun kızı bizim jeanimizi bir yerde bulup almış. Babasına, niye bunu biz satmıyoruz diye sormuş. Biz o sırada onlardan randevu almaya çalışıyoruz. 15 yaşındaki kız sayesinde Bloomingdale's'e girdik." 

Bugün Mavi'de 3 bin kişi çalışıyor. Bu yıl 500 kişi artacak. Mavi'nin 2018 yol haritasına göre yıllık yüzde 30'lik büyüme sürdürülerek 2.5 milyar TL ciroya, dünyada ise 635 Mavi mağazasına ulaşılacak.

Levi's'ın gitmesine üzüldük, pazar payı da düştü 

Levi's'ın Türkiye'deki üretimini durdurmasına Mavi nasıl bakar? Cüneyt Yavuz, "Üzüldük, her rekabette en iyinin yanında bir güçlü rakip vardır, biz o rakibi kaybetmiş olduk" yanıtını verdi. Levi's'ın üretimi kaydırması sonrası markanın Türkiye'deki pazar payının da yüzde 2'lere kadar gerilediğini söyleyen Cüneyt Yavuz, "Levi's bir moda üreticisi değil, toptancı bir firma. Biz ise moda yaratarak bulunduğumuz noktaya geldik" ifadelerini kullandı.

Mavi'nin soyunma odası sırları...

Cüneyt Yavuz Mavi'nin pazarlama sırlarından bazılarını paylaştı... 
• 5 milyon Kartuş Kart'lı müşterimiz var. Mağazaya 150 bin kişi girdiyse, bunun 20 bini alışveriş yaptıysa, biz 16 binini tanıyoruz. 
• Bizim Türkiye'de de yurtdışında da başarımızın kaynağı kadınlar. Çünkü kadınlar yeniye gider. 
• 2010 yılında Kıvanç Tatlıtuğ ile çalışmaya başladık. Müthiş bir ivme yarattı. Kadınlar eşlerine, sevgililerine Kıvanç'ın üzerindeki kottan, gömlekten aldı. 
• Bir erkeğin bir AVM'ye girdiğinde aklında en fazla 5 marka var. Kadın ise bilgisayar gibi, hepsini biliyor, bazılarına uğruyor, bazılarından daha önce uğrayıp beğendiği ürünü alıyor. 
• Erkeği soyunma kabinine soktun mu saldıracaksın, onu oraya girmeyi ikna ettikten sonra gömlekten pantalona her şeyi satabilirsin. 
• Erkeğin alışveriş sepeti kadından 4 kat büyüktür. Ama erkek yılda 2 kez gelir, kadın sürekli... Erkekler bir şeyi beğendi mi hep aynı şeyleri alır. İyi ki kadınlar var, bu sayede moda var. 
+ Kadın bir ürünü alır, önce fiyatına bakar ve bilgisayar gibi olan zihnine kaydeder. Onu çoğu zaman o anda almaz. Gider dolaşır, ama döner geri gelirse biliriz ki ürünümüzü sattık. 
• ABD'de bir jeani 138 dolara satıyoruz. Burada çok daha uygun fiyata satılıyor aynı jean. 
• Türkiye'de yıllık 23 milyon adet jean satılıyor. Bunun yüzde 95'i yerli. Potansiyel, yılda nüfus kadar jean satılması.