Mekem Makina, Rusya ve Tataristan'a ihracat yapmayı hedefliyor

Firma önümüzdeki yıllarda CNC torna ve lazer kesim tezgahlarını alarak makine parkurunu büyütmeyi ve kapasitesini iki katına çıkarmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Mekem Makina,fabrikalara endüstriyel robot kurulumları ve  programlanması ile hizmet sağlıyor. Firma ayrıca  bu robotların çevre ekipmanlarının imalatınıda  yaparak anahtar teslim kurulumları ile sektöre hizmet veriyor. Firma önümüzdeki yıllarda CNC torna ve lazer kesim tezgahlarını alarak makine parkurunu büyütmeyi ve kapasitesini iki katına çıkarmayı planlıyor. Bu  yıl içerisinde firma ihracat rotasına  Rusya ve Tataristan'ı ekleyerek ihraç yapmayı hedefliyor. Yakın vadede cirosunu yüzde 50 seviyesine çıkarmayı istiyor.

Mekem Makina,11 yıldır Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. 850 metrekaresi kapalı, 500 metrekaresi açık olmak üzere toplamda bin 350 metrekare alanda üretimlerini gerçekleştiriyor. Firma önümüzdeki günlerde inşaatı devam etmekte olan 2 bin 250 metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 5 bin 250 metrekare alan üzerine geçerek üretimlerini yapmayı planlıyor.

Mekem Makina Otomasyon Müh.Elkt.Teks.D.Gaz Ltd.Şti.Genel Müdürü Mehmet Koç, "Firma olarak fabrikalara endüstriyel robot kurulumu, programlanması ve bu robotların çevre ekipmanlarının imalatını yaparak anahtar teslim hizmeti sağlıyoruz. Müşterilerin isteklerine göre ağırlık ve erişim mesafesine göre uygun robotları seçerek firmalara çözümler sunuyoruz. Bu doğrultuda 2 kg taşıma kapasitesinden, bin 500 kg. taşıma kapasitesine kadar farklı ebatlarda robotlarımız bulunuyor. İstenilen ağırlık ve erişim mesafesine göre uygun robotu seçerek firmalara çözümler sunuyoruz. Firma olarak seri üretim yapıyoruz. Proje bazlı çalıştığımız için üretimini yaptığımız projenin büyüklüğüne göre değişiyor. Yılda 15 ila 50 arası robot kurabilecek teknik personelimiz mevcut. Bünyemizde 6 mühendis, 6 montajcı ve ofis personeli olmak üzere 12 kişi çalışıyor. Kapasitemizi artırmak ve daha kaliteli ürünler çıkartabilmek için bu yıl içerisinde CNC torna ve lazer kesim tezgahları alarak makina parkurumuzu büyütmeyi planlıyoruz. Böylelikle çalışan sayımızıda mevcut sayımızın iki katına çıkarıp iş kapasitemizi artırmayı düşünüyoruz. Koç, "Her müşteriye özel çözümler sunduklarını ve sektördeki firmalara anahtar teslim ile  memmuniyetini sağlıyoruz. Ayrıca tüm işleri kendi bünyemizde hallederek rakiplerimizden bir adım öne çıkıyoruz. Tasarım ekibimizden otomasyon ekibine, montaj ekibimizden ,programcılarımıza hepsini bünyemizde koordinasyonlu çalışarak doğru ve zamanında işlerimizi teslim ediyoruz. Servis hizmetini de kendi bünyemizde verdiğimiz için arıza ve hatalara hızlı bir şekilde müdahale ediyoruz. Bu durumda müşterilerimizin hoşuna gidiyor ve bizleri tercih ediyorlar" diye belirtti. 

Firma olarak kaliteli ürün kullanmaya dikkat ettiklerini söyleyen Koç," Kullandığımız malzemeleri sınıflarında en kaliteli olanları tercih ediyoruz. Robotlarda Alman malı olan KUKA markasının resmi çözüm ortağıyız. PNÖMATİK'te SMC, Festo ve Schmalz gibi markalarla, Standart Gripperlarda Schunk markası ile Lineer grup ve mekanik malzemelerde THK, HSD, Motor ve sürücülerde Lenze, Siemens, Eton, Sensör gruplarında, Sick ve Keyence gibi markalarla çalışarak kaliteli sistemler sunmaya çalışıyoruz" diye ifade etti. 

Firma olarak yapmış oldukları her sisteme göre yazılım geliştirdiklerini ve Ar-Ge çalışmalarına verdikleri önemden bahseden Koç, "Kayseri Erciyes Teknopark içerisinde 'MEKEM' Ar-Ge adında Ar-Ge departmanımız bulunuyor. Burada mekanik ve elektronikçi arkadaşlar birleşerek çok farklı ve ilginç yazılımlar yapıyorlar.KOSGEB ve TÜBİTAK ile yürütmekte olduğumuz projelerimiz var. Müşterilerimizin kalkınma ajansları ile olan projelerine de destek veriyoruz. Bölge olarak mobilya sektörünün kalbi sayılabilecek bir lokasyonda olduğumuz için mobilya sektöründe farklı projeler yürütüyoruz. Örneğin; KOSGEB ile bitirdiğimiz, paketlenmiş ürünlerin hattan alınarak paletlere otomatik olarak dizebilen bir sistem yaptık. Bu sistem üretim hattından karışık gelen 2 bin 500'e yakın farklı en, boy ve yükseklikteki ürünleri alarak uygun palete dizebilen bir sistemdir. Ayrıca mobilya sektörü ile alakalı olarak TÜBİTAK ile sunta besleme ve boşaltma sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu proje ile yurt dışından yüksek meblağlara gelen makinaların yerine fiyatları çok daha uygun ve esnek olabilecek bir sistem tasarlıyoruz. Bu yıl içerisinde çalışır hale getireceğiz" şeklinde konuştu.
Yaptığı sistemler sayesinde ilk kurulum maaliyetinde hemen hemen yarı yarıya düştüğünden firmaların tercih sebeblerinin başında geleceğinin altını çizen Koç şöyle devam etti:

"Ayrıca elektrik sarfiyatının yarı yarıya düşmesi ,hantal bir yapıdan daha kompact ve esnek bir yapıya dönüşmesi, muhadil makinanın bakım süresi ve arıza duruş sayısı çok olduğundan üretim adetlerini düşürecek.

İhracatlarının üretimdeki ve cirodaki payılarının yüzde 15 olduğunu söyleyen Koç, "Bu rakamı artırmak için yeni pazar araştırmaları yapıyoruz. 2016 yılında ihracat rotamıza Tataristan ve Rusya'yı eklemeyi düşünüyoruz. Mobilya sektörü başta olmak üzere gıda ve savunma sanayisine ürünler vermeyi planlıyoruz. Yakın vadede ciromuzun yüzde 30'unu ihracatla yapmayı, uzun vade de ise bu oranı yüzde 50 seviyelerine çıkartmayı istiyoruz. Avrupa'dan teknoloji almak yerine teknolojik sistemler satmayı hedefliyoruz. Bilinirliliğimizi daha da artırarak ve daha fazla firmayı otomasyon ile tanıştırmak istiyoruz" diye vurguladı.

Sektörün genel durumu hakkında konuşan Koç, "Her sektörde olduğu gibi kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bunu yanı sıra döviz kurlarında dalgalanmalarda bizi sıkıntıya uğratan konulardan birisi. Devletimizin firmalara sunduğu birçok teknolojik destekler var. Bunları doğru değerlendiren firmalarla güzel projelere imza atıyoruz. Bu yönden de avantajlı olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

2016 yılında daha rahat yatırımlar yapmak istediğini söyleyen Koç, "Sosyo-ekonomik olayların etkilediği, sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Umarım çevremizdeki ve içimizdeki sorunları çözebilirsek firmalar önlerini görerek daha rahat yatırımlar yapmak için kararlar alırlar. Bizlerde bu yatırımları cevap vererek ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz" diye belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir