Mersin’in tanıtımına vakıf desteği geliyor

Kentin temel stratejisini saptamak için 3 çalıştaydan oluşan bir süreci başlatan Mersin Ekonomi Platformu, Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Valilik ve STK’ların da içinde yer alacağı tanıtım vakfı kurmaya hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAGRIK - MERSİN

Mersin Ekonomi Platformu (MEP), kentin tüm dinamiklerini içine alan Marka Kent Mersin projesiyle Mersin’in strateji planlarını ortaya koymaya hazırlanıyor. Belediye meclis üyelerinden oda başkanlarına, halktan valiliğe kadar her kesimi içine alması planlanan projenin hedefi kentin röntgenini çekmek olacak. 

Proje kapsamında MEP, STK’lar ve yerel yönetimlerden 90 kişinin katılımıyla düzenlendiği çalıştayın kitapçığını çıkarmayı ve 2 çalıştay daha yapmayı planlıyor. Hedefler arasında uluslararası tanıtım için büyükşehir belediyesinin öncülüğünde kent dinamiklerinin desteği ile bir tanıtım vakfı kurulması, kentte düzenlenen tüm festivallerin vakıf desteği ile sürdürülmesi de var. 

MEP Başkanı Ferudun Gündüz, Marka Kent Mersin projesinin temel amacının Mersin’in orta vadede bile olsa hak ettiği yere ulaşması, sahip olduğu değerleri yurtiçi ve yurtdışında pazarlamak için ortak bir çalışma yürütülmesi olduğunu söyledi. Projenin ilk adımı olarak bir çalıştay düzenlediklerini ifade eden Gündüz, “Çalıştaya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, Mersin Valisi, Mersin TSO Başkanı, ilçe belediye ve oda başkanları, akademisyen ve uzmanlardan oluşan 90 kişi katıldı. Çalıştayda 8 kişilik masalar oluşturuldu ve katılımcılara bir takım soruların olduğu kağıtlar verildi. Bu kağıtta nasıl bir kentte yaşamak istiyorsunuz, nasıl bir Mersin hayal ediyorsunuz, Mersin sizce dünyaya nasıl pazarlanmalı gibi sorular soruldu. Çalıştay masalarında bir moderatör ve raportör hazır bulundu. Bu ana konu etrafında herkes düşüncelerini istediği gibi yazdı” diye konuştu. 

Çalıştayda turizm ve ulaştırma sektörlerinin öne çıktığını belirten Gündüz, “Huzurlu, mutlu ve güvenli bir kentte yaşama isteği vurgulandı. Çalıştay kitapçık halinde kamuoyu ile paylaşılacak. Projenin ikinci etabı ise Haziran ayında gerçekleştirilecek. İkinci çalıştaya büyükşehir belediyesinin 78 meclis üyesi, il başkanları ve protokol katılacak. Bu çalıştayla da Mersin’de etkili olan 4 farklı siyasal partiyi temsil edenlerin gözünden nasıl bir Mersin istediklerini ortaya koymuş olacağız” dedi. 

Daha sonra 3’üncü bir çalıştay daha yapacaklarını kaydeden Gündüz, “Mersin çok önemli bir kültür sanat şehri. Bilmediğimiz çok önemli tarihi değerler var. Arkeologlar, sanat kulüpleri, Mersin Devlet Opera ve Balesi, Müzik Festivali Derneği’nin komite üyelerinin katılımıyla geniş ölçekli bir çalıştay yapacağız. Amacımız kentin farklı dinamiklerinin görüşlerini alarak bunları bir araya getirmek. Belli semtlerde üniversite hocalarının desteği ile saha anketleri yapacağız. Bu proje Mersin ile ilgili bir yüzleşme olacak. Kentimizin pozitif ve negatif yönleri ortaya konacak” ifadesini kullandı. 

Kentin röntgenini çekmiş olacağız 

Mersin’in yeniden yapılanması için çalıştıklarını aktaran Gündüz, “Bu proje öncelikle sorunları öne çıkaracak. Durum tespiti, hayaller ve stratejiler yer alacak. Bu proje ile Mersin’in röntgenini çekmiş olacağız . Bundan sonra profesyonel ajanslarla çalışacağız. Mersin kurumsal iletişim platformu kuracağız. Bu platform stratejileri oluşturup eylem planı hazırlayacak. Mersin’in 5 yılda çehresi değişecek. Bunu dünyaya da anlatmak için güçlü bir bütçeye ihtiyaç var. Bu bütçeyi sağlamak için de büyükşehir belediye başkanımızın da desteği ile bir tanıtım vakfı kurulacak. Bu vakfın kurulma çalışmaları başladı. Kentte yapılan kültür festivali, narenciye festivali gibi bütün etkinlikler bir çatı altında toplanacak ve tanıtım etkinliklerinin finansman sorunu olmayacak” dedi.

Tarım, lojistik ve turizm master planları güncellenecek

Gündüz, tarım, lojistik ve turizm master planlarının artık güncellenmesi gerektiğini belirterek, “Bunun için Çukurova Kalkınma Ajansı ile görüşeceğiz. Bu 3 plan güncellendikten sonra Kalkınma Bakanı’nı davet ederek master planlarını nasıl güncellediğimizi anlatacağız. Burada, bizim hazırladığımız planların Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ulusal planlardaki Mersin ile ilgili bölümlere entegre edilmesini sağlamak istiyoruz. Çünkü bizim burada sadece master planı yapmamız yeterli olmuyor. Kentlerle ilgili kararlar Ankara’da alındığı için bu sentezi sağlamak için bir eşgüdüm çalışması yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir