Nisanda milyarlık iki yatırıma teşvik verildi

Toplam 5.7 milyar dolarlık yatırım öngören 448 proje, teşvik belgesine bağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE / ANKARA

2015 yılı Nisan ayında 5 milyar 736 milyon dolarlık yatırım öngören 448 proje teşvik belgesine bağlandı. Bu dönemde Anagold Madencilik AŞ, Erzincan’daki altın yatırımı için (tevsi) 1 milyar 337 milyon liralık teşvik belgesi ile ilk sırada yer aldı

Yatırım teşvik siteminin değiştiği 2012 yılı Haziran ayından bu yana büyük ölçekli yatırımlarda artış dikkat çekerken, nisanda 1 milyar liranın üzerinde iki yatırım teşvik belgesine bağlandı. Anagold Madencilik AŞ, Erzincan’da 1 milyar 337 milyon liralık tevsi yatırımıyla yıllık 10 ton dore altın üretimi gerçekleştirecek ve yatırım kapsamında 232 kişi istihdam edilecek. Nisan ayının en yüksek hacimli teşvik belgesi alan Anagold Madencilik, Avustralya tescilli Alacer Gol ile Çalık Holding iştiraklerinden Lidya Madencilik’in ortaklığıyla kurulan bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. 

Alacer ve Çalık Holding ortaklığıyla kuruldu 

Türkiye’de metalik madencilik alanında faaliyetlerini sürdüren Lidya Madencilik, altın ve bakır başta olmak üzere gümüş, kurşun, çinko gibi metallerin aranmasından işlenmesine kadar tüm süreçlerde faaliyet gösteriyor. Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik’in Alacer Gold ile ortak olduğu Anagold, Türk madencilik sektöründeki ilk büyük uluslararası işbirliği olarak nitelendiriliyor. 

Türkiye'nin üç altın üreticisinden biri 

Türkiye’nin 3 altın üreticisinden biri olan Anagold, 2013’teki üretimini yüzde 43 artırarak Türkiye altın üretiminin yüzde 27’sini gerçekleştirdi. Lidya Madencilik, yatırımcı rolünün yanı sıra operatörlüğünü yaptığı Polimetal Madencilik ile Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde arama faaliyetleri yürütüyor. Nisanda Hamitabat Elektrik Üretim AŞ de Kırklareli’ndeki Hamitabat Termik Santrali’nin modernizasyonu yatırımı için 1 milyar 60 milyon liralık teşvik belgesi aldı. Şirket yatırım sırasında 3087 milyon dolarlık ithal makine ve teçhizat kullanacak. Nisan ayında dikkat çeken bir yatırım teşvik belgesi de 1.5 yıldır yeni stat yapımını sürdüren Beşiktaş için düzenlendi. BJK Beşiktaş İnşaat AŞ, spor sahası işletmeciliği başlığı altında 154 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı.

vhmyhjn.png

Bu konularda ilginizi çekebilir