Otomotivde parite kaybı 750 milyon doları aştı

Eurodaki değer kaybı Türk otomotiv ihracatçısını zorlamaya devam ediyor. Türk otomotiv endüstrisi mart ayı ihracatında yüzde 17'lik düşüşle 1 milyar 772 bin dolara geriledi, parite kaybı ise 750 milyon doları aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

'Ekonominin lokomotifi' konumunda bulunan ve ihracatının yüzde 85'ini euro ile yapan otomotiv endüstrisinin, yılın ilk çeyreğinde 'parite' kaynaklı kaybının 750 milyon doları aştığı bildirildi.  

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv ihracatının ortalama yüzde 85'inin euro ile gerçekleştiğine dikkati çekerek, euronun dolar karşısındaki değer kaybının, dolarla hesaplanan ihracat rakamlarının düşük görünmesine yol açtığını hatırlattı. 

Otomotiv endüstrisinin, mart ayı ihracatının yüzde 17'lik düşüşle 1 milyar 772 bin dolara gerilediğini belirten Sabuncu, sektörün sadece mart ayındaki 'parite' kaynaklı ihracat kaybının 300 milyon doların üzerine çıktığını kaydetti. 

Sabuncu, yılın ilk çeyreğinde ise 5 milyar 204 milyon dolara gerileyen sektör ihracatının, geçen yılın aynı döneminde 5 milyar 545 milyon doları bulduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:  

"Otomotiv ihracatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,1 gerileyerek 5 milyar 204 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomotiv ihracatındaki düşüşün temel nedeni, parite kaynaklı ihracat kaybı oldu. Yaptığımız hesaplamalara göre ihracatta parite kaynaklı kaybımız, ilk çeyrekte 750 milyon doları aştı. Diğer bir deyişle avro/dolar paritesi geçtiğimiz yıl ile aynı seyretseydi otomotiv ihracatımız ocak-mart döneminde yüzde 8 artacak ve 6 milyar doları bulacaktı." 

Sektörün 2015, yıl sonu ihracat hedeflerine de değinen Sabuncu, "Biz 2015 yılı için 23 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlemiştik ancak avro/dolar paritesini 1,25 olarak almıştık. Bugün yıllık parite 1,12'ye kadar gerilemiş durumda. Paritenin bu şekilde devam etmesi halinde hedeflerimize ulaşmamız tabii ki zorlaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.   

Bu konularda ilginizi çekebilir