Patates fiyatlarındaki artış kumpire de yansıdı

Patatesin kilogramının artması nedeniyle kumpir fiyatlarında yüzde 25'e varan artışlar oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR  - Patatesin kilogramının 2,5 ile 3,5 lira arasında satılması nedeniyle kumpir fiyatlarında yüzde 25'e varan artışlar oldu.

Ocak ayında fiyatı en çok artan ürün olan patatesin kilogramı, pazarlarda 2,5 liradan satılsa da manav ve bazı marketlerde halen 3,5 liraya varan ücretlerden alıcı buluyor.

Üretimindeki azalma ve depolarda stok yapılması nedeniyle patatesteki fiyat artışı, "yaz-kış" demeden sevilerek tüketilen kumpire olumsuz yansıdı. Sahil kenarlarında, turistik bölgelerde ve alışveriş merkezlerinde daha fazla ilgi gören kumpirin fiyatında yüzde 25'e varan artışlar oldu.

Ayvalık'tan Altınoluk'a kadar uzanan, Kuzey Ege'nin turizm merkezlerinden Edremit Körfezi'nin sahil kesimlerinde ortalama 6 liradan satılan kumpir, 7,5 liraya çıktı.

Edremit'in turistik beldesi Akçay'da kumpir satan Mehmet İrfan Arslan, fırında pişirilmiş iri patatesin içine kaşar peyniri, tereyağı ve talebe göre turşu, zeytin, mayonez, Rus salatası gibi mezelerin eklenmesiyle yapılan kumpirin fiyatını yüzde 25 artırdıklarını söyledi.

Kumpirin ham maddesindeki fiyat artışının kendilerini zamma yönlendirdiğini ifade eden Arslan, kumpir zamlanınca satışlarının azaldığını anlattı.

Önceden 1-2 liraya aldıkları iri patatesi, şimdilerde 4 liraya ancak bulabildiklerini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Böyle olunca biz de kumpir fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldık. Kış mevsiminde normalde günde 50-70 kumpir satıyorduk, zamlarla bu rakam 20'ye kadar düştü. Satışlarımız oldukça etkilendi. Günde 250-300 satışa ulaştığımız yaz aylarını bekliyoruz. İnşallah patates fiyatları düşer de biz de ucuzlatırız ve kış aylarını telafi ederiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir