Piyasalara ateş düştü

Olağanüstü bir gün yaşayan yurtiçi piyasalar sert kayıplar verdi. Borsa yüzde 4,39 düşerken, dolar 2,88'in üzerine çıktı. Tahvil faizi yüzde 10'u aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk jetlerinin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yönelik sert açıklamaları ve yeni açıklanan kabinede Ali Babacan'ın yer almaması ardından yurtiçi piyasalar ciddi dalgalanmalar yaşadı.

Güne alımlarla başlayan ve bir ara 80 bin seviyesinin üzerine çıkan Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, yaşanan bu gelişmelerin ışığında kapanışı yüzde 4,39 kayıpla gerçekleştirdi. Bir ara 76.905 puana kadar gevşeyen endeks, 3501 puan düşüşle 76.242 puana geriledi. 

Dolar kuru da bu gelişmelerden nasibini aldı. Gelişmekte olan piyasa para birimlerinde dolara karşı izlenen pozitif seyre karşın TL, dolar karşısında negatif performans gösteren neredeyse tek para birimi oldu. TL'deki kayıplar bir ara yüzde 1'i aştı. Gün içinde bir ara 2,8842 TL'yi gören kur, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2,8760 TL'den işlem görüyor. Euro ise 3,06 lira seviyelerinde seyrediyor. 

Faiz yüzde 10'un üzerinde

Tahvil-bono piyasasında ise yüzde 9.96 seviyesinden güne başlayan 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 10.05, valörde son işlemde yüzde 10.20 seviyesindeydi. Bu sabah yüzde 10.39 seviyesinden açılan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ise spot kapanışta ortalama yüzde 10.42, valörde son işlemde yüzde 10.38 seviyesindeydi.

"Piyasalar Babacan'sızlığa hazırlanıyordu"

Denizbank Özel Bankacılık Yönetmeni Orkun Gödek, "Babacan'ın yokluğuna ilk tepki olumsuz olarak verilse de piyasa Şimşek koordinatörlüğünde bir yönetimin en azından kontrollü adımlar atacağını fiyatladı. Ayrıca Mustafa Elitaş bugüne dek aşırı bir söylem ile negatif ayrışmış bir isim değil. Özellikle geçen haftadan bu yana piyasada Babacan'sız bir yapıya hazırlık çalışmaları var gibiydi, borsada bunu görmüştük" dedi ve şöyle devam etti: "Bu aşamada piyasa çok negatif algılanmamış isimler ile birlikte icraata bakacak. TCMB Başkanı ataması, reform süreci 2016'nın ilk test konuları olacak."