Piyasalara kara bulutlar çöktü!

Borsa İstanbul, yurt dışı piyasalara paralel olarak satıcılı açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda ekonomik büyümeye dair endişelerden dolayı yaşanan satışlara paralel yurtiçi piyasalar da negatif seyrini sürdürüyor. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 484 puan kayıpla 71.520 puandan güne başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,67 oranında değer kaybetti. 

Dün güne 2.92 seviyesinde başlayan dolar/TL dün gün boyunca yukarı yönlü bir seyir izledi ve günü 2.95 civarında tamamladı. Bu sabah ise kur ilk işlemlerde 2.9541/2.9560 sevisinde işlem gördü.

Dün akşam günü 3.1200 civarında tamamlayan sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.1309/3.1327; 3.29 civarında olan euro/TL ise 3.3079/3.3096 seviyesinde işlem görüyor.

Küresel ekonomik büyümeye dair belirsizlik yatırımcıları hisse gibi riskli varlıklardan güvenli limanlara yönlendirirken, altın hazirandan bu yana en yüksek seviyeyi gördü ve Japon devlet tahvil getirileri ilk defa eksiye indi. Böylece ilk defa bir G7 üyesi ülkenin 10 yıllık gösterge tahvil getirisi eksi alanı gördü.

Japon piyasaları çakıldı

Asya borsaları dün Avrupa'da yatırımcıların ekonomik istikrara yönelik endişelerinden dolayı banka hisselerini satarak güvenli limanlara yönlenmesinin ardından bugün geriledi.

Güvenli limanlara olan taleple beraber Japon devlet tahvilleri ilk defa negatif alanı görürken, yen 15 ayın zirvesine yükseldi ve altın da hazirandan bu yana en değerli seviyeye çıktı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 4.9 geriledi.

ABD borsaları, dün yüzde 1'in üzerinde kayıplar yaşadı. Bu sabah vadeli işlemler yine yüzde 1'e yakın ekside bulunuyor. 

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Fed Başkanı Janet Yellen'in yarın ABD kongresinde yapacağı konuşma daha da önem kazanıyor.