'Renault yatırım planlarını gözden geçirebilir'

Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler, iş bırakma eyleminin devam etmesi durumunda, uzun vadeli yatırım planlarını gözden geçirebileceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Bir hafta önce Bursa’daki ana ve yan sanayilerde işçilerinin toplu sözleşmenin yenilenerek ücretlerin iyileştirilmesi, Türk Metal Sendikası'nın fabrikadan çıkarılması ve eylem nedeniyle işten atma olmaması talepleriyle başlattıkları üretimi durdurma eylemi Türk Traktör’ü de etkiledi. Ankara’da bulunan Koç grubuna bağlı Türk Traktör, Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretime ara verildiğini açıkladı.

Şirketten dün KAP'a yapılan açıklamada, "Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, Ankara ve Erenler fabrikalarımızda çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olmuştur. Bu sebeple, kurumumuzun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, Ankara ve Erenler fabrikalarımızdaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alınmıştır" denildi.

OYAK Renault fabrikasında uzlaşma sağlanamadı, işçiler 'eyleme devam' dedi

Bursa'daki OYAK Renault fabrikasının yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ve tarafların avukatları arasında gerçekleştirilen toplantı olumsuz sonuçlandı. 

Toplantı sonrası tesis önünde gazetecilere açıklama yapan işçilerin seçtiği sözcülerden Ekrem Salım, görüşmenin olumsuz sonuçlandığını söyledi. 

Yapılan toplantıda çalışanların belirlediği ücretin baz alınıp prim adı altında kendilerine ödenmesini istediklerini belirten Salım, şöyle konuştu: 

"Fakat bu konuda uzlaşamadık. Biz protokol istedik onlar taahhütnameye çevirdi. Beş gündür süren bu eylemde sürekli aynı şeyi yapıyorlar. Protokol olarak sunduğumuz evrakı taahhütnameye çevirip aynı şekilde geri dönüş yapıyorlar. Yani bunlar bu işin çözülmesinden değil, çözümsüzlükten yana. Biz onlara sürekli çözüm üreterek yaklaştık. Ama onlar bizim çözümlerimize, çözümsüzlükle yaklaştılar. Bundan sonraki süreçte kendileri oturup bir karar verecekler. Ya MESS ile yola devam diyecekler ya da MESS'ten ayrılıp tekrar bizim varlığımızı kabul edecekler.'' 

"Renault, uzun vadeli yatırım planlarını gözden geçirebilir"

Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler, iş bırakma eylemi ile ilgili olarak, "Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz" dedi. Kugler, İstanbul Autoshow 2015'te, OYAK Renault'nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eylemine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bunun sadece Renault'nun meselesi olmadığını ifade eden Kugler, Türkiye'ye bir tehdit olması açısından bu konunun önemli olduğunu dile getirdi. Bir ülkeye yatırım için olmazsa olmazların istikrar, sosyal barış ve yüksek potansiyel olduğuna işaret eden Kugler, şunları söyledi: "Biz Türkiye'ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye'deki tedarikçiler, yurtdışına tedarik sağlamazsa burada bir risk ortaya çıkar. Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz. Çünkü bu istikrar ortamını ve sosyal barışı tehdit eden, değiştiren bir durum."

Ford Otosan'da üretim başladı

Bu arada, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, parça problemi nedeniyle önçeki gün ara verdikleri üretime dün saat 16.00 itibariyle yeniden başladıklarını bildirdi. Ford Otosan’dan işçilere gönderilen SMS'te de Gölcük fabrikası Kaynak Custom hattı ve Boyahane Yeni Hat çalışanları ile bu hatları destekleyen Üretim Planlama ve Kalite Güvence departmanlarının 16:0024:00 vardiyası ile işe başlayacağı ifadesine yer verilmişti. Bazı işçilerine ise firma tarafından dünden itibaren 4 Haziran Perşembe gününe kadar yıllık izinli sayılacakları yönünde mesajlar gönderildiği öne sürüldü. Öte yandan, işçilerin, başlattıkları eylemde, fabrika yakınında beklemeye devam ettikleri bildirildi.

Coşkunöz’de 1600 kişi işbaşı yaptı

Renault, Tofaş, Mako, Ototrim ile Türk Traktör gibi sektörün önemli işletmelerinde eylemler devam ederken dün Ford Otasan'dan önce Coşkunöz'de üretime başlandı haberi geldi. Fabrikadan alınan bilgiye göre, işçi ve işveren temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlandığı ve fabrikada bin 600 kişinin işbaşı yaptığı ifade edildi. Firmadan henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Coşkunöz, eylemlerde ana sanayilerden sonra üretimini ilk durduran yan sanayiydi.

47 işçinin ifadesi alındı

Öte yandan, eylemlerin bitirilmesi için dün ilk resmi adım da Bursa Cumhuriyet Başsavcılı tarafından atıldı. Bursa'da, Oyak Renault ve Tofaş ile yan sanayilerde eylem yapan işçilerden bazılarına tebligat gönderildi. 47 işçi dün Bursa Adalet Sarayı’nda ifade verdi. Tebligatta üretimin durmasına neden olan kişilere 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verileceği yer aldı. Tofaş’ta 17 kişiye tebligat yapılırken, diğer ana ve yan sanayilerde tebligat yapılan kişi sayısı hakkında net bir bilgiye ulaşılamadı. Bu arada, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ((TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu üyeleri de dün düzenledikleri toplantıda metal işçilerinin ücret artışı talebini içeren eylemlerine destek verdiklerini açıkladı.

Türk-İş diyalog çağrısında bulundu

Türk-İş Yönetim Kurulu da dün bir açıklama yaptı. Türk Metal Sendikası’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Bugün itibariyle aldığımız bilgilere göre, bazı işyerlerinde çalışan işçilerimizin işbaşı yapmış olması, bizim açımızdan çok olumlu bir gelişme olmuştur. Dileğimiz, tüm işyerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin bundan sonra müzakereler ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermeleridir "denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir