Rus uçağı, Türk hava sahasını ihlal etti

Rus savaş uçağı, cumartesi günü Türk hava sahasını ihlal etti. Dışişleri, Rus büyükelçi bakanlığa çağrılarak ihlalin "kuvvetle protesto edildiğini" duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya ait bir savaş uçağının Cumartesi günü Türk hava sahasını ihlal ettiğini ve F16'ların önlemede bulunması üzerine Suriye'ye geçtiğini, konuyla ilgili olarak da Rusya'nın Ankara büyükelçisinin bakanlığa çağrışarak ihlalin "kuvvetle protesto edildiğini" duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Rusya Federasyonu'na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12:08'de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye'ye geçerek terk etmiştir" denildi.

Açıklamada, "Söz konusu ihlal, Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağırılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya'nın sorumlu olacağı bildirilmiştir" ifadelerine de yer verildi. 

Rusya, geçen haftadan bu yana Suriye'de hava operasyonları düzenlemeye başlarken, hedefin İslam Devleti olduğunu iddia ediyor. Batılı kaynaklar ve sahadaki muhalifler ise Rus uçaklarının düzenledikleri operasyonlarda Esad rejimine karşı savaşan muhalifleri hedef aldığını iddia ediyor. Rusya, geçen hafta Türkiye sınırına çok yakın olan Cisr El Şugr'da muhaliflere ait bazı hedefleri de vurmuştu.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da Cumartesi günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u telefonla arayarak Türkiye'nin tepkisini dile getirdiği belirtildi.

Açıklamada Sinirlioğlu'nun ABD, İngiltere, Fransa, İtalya dışişleri bakanlarıyla da durumu değerlendiren telefon görüşmeleri yaptığı, NATO Genel Sekreteri ve Almanya dışişleri bakanı ile de konuyu ele alacağı duyuruldu. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da hafta sonunda Fransa'ya gitmeden önce düzenlediği basın toplantısında "Rusya'nın şu an atmış olduğu bu adımlar ve Suriye'deki bu bombardıman olaylarının özellikle Türkiye açısından kabul edilir hiçbir yanı yok. Bunu Putin'in kendisine gerek Moskova ziyaretimde gerekse birkaç gün önce yapmış olduğumuz telefon görüşmesinde de ifade ettim. Maalesef şu anda Rusya çok ciddi bir yanlışın içerisinde ve bu öyle zannediyorum ki bölgede kendisini zaman içerisinde yalnızlığa götürecek bir adım da işareti olabilir. Zira Türkiye gibi bir ülkeye rağmen bu adımları atıyor olması bizi ciddi anlamda üzmekte ve tedirgin etmektedir" demişti.