Sabancı: Ticareti engelleyen tüm kısıtlamalar geri çekilmeli

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Dünya ticaretine katılan ülkeler, yasal boşluklardan faydalanmayı bırakmalı ve serbest ticareti geliştirme ruhuyla korumacılığın üzerine gitmeye başlamalıdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, uluslararası mevzuatın bazı tarife ve tarife dışı kısıtlamalara müsaade ettiğini belirterek, “Dünya ticaretine katılan ülkeler, yasal boşluklardan faydalanmayı bırakmalı ve serbest ticareti geliştirme ruhuyla korumacılığın üzerine gitmelidir” dedi. 

Türkiye Business 20 (B20) Ticaret Çalışma Grubu’nun, ikinci toplantısı gerçekleştirildi. Tüm dünyadan 76 şirketin temsilcilerinden oluşan çalışma grubuna, Güler Sabancı ile Uluslararası Ticaret Odası’nın (ICC) Başkanı Harold McGraw III eş başkanlık ediyor. Danışmanlık görevini ise The Boston Consulting Group (BCG) ve Peterson Institute for International Economics’in üstlendiği çalışma grubu, B20 ticaret gündemini belirleyip G20 liderlerinin ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) müzakerecilerinin dikkatlerini ekonomiye en hızlı ve etkili şekilde fayda sağlayacak aksiyonlara çekmeyi hedefl iyor. B20 şirketleri, DTÖ ülkelerine Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın (TFA) onaylanması için çağrıda bulundu. TFA’nın, dünya gelirine 1 trilyon dolarlık katkı sağlamasının yanı sıra, zaman içinde 18 milyonu gelişmekte olan ülkelerde bulunan 21 milyon insana istihdam sağlaması bekleniyor. B20 Ticaret Çalışma Grubu, TFA’nın ülke bazında ekonomiye ve istihdama sağlayacağı faydayı anlatmak ve anlaşmayı yürürlüğe koydurmak için çalışma planı oluşturdu. 

Kısıtlamalar 3.8 milyon kişilik istihdam kaybına yol açıyor 

Toplantıda konuşan Sabancı, uluslararası mevzuatın genel hatlarıyla bazı tarife ve tarife dışı kısıtlamalara müsaade ettiğine işaret ederek, ülkelerin ticareti engelleyebilecek tüm kısıtlamaları geri çekmelerinin önem arz etiğini vurguladı. Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: “DTÖ’ye göre, tarife dışı engeller tarifelere kıyasla ticareti iki katı kısıtlayarak dünya ticaretinde 100 milyar dolarlık gelir ve 3.8 milyon kişilik istihdam kaybına yol açıyor. Dünya ticaretine katılan ülkeler, yasal boşluklardan faydalanmayı bırakmalı ve serbest ticareti geliştirme ruhuyla korumacılığın üzerine gitmeye başlamalıdır.” ICC Başkanı Harold McGraw III da “Bugüne kadar anlaşmayı onaylayan tek G20 ülkesi ABD. Diğer 19 ülke de Brisbane’de yaptıkları taahhütleri yerine getirmek suretiyle liderlik göstererek, G20’ye ait olmanın sorumluluğunu üstlenmelidirler” dedi.